Бивш директор на ЦРУ обвини Huawei в шпионаж

Майкъл Хейдън е сигурен, че Huawei шпионира САЩ в полза на китайското правителство

Майкъл Хейдън е сигурен, че Huawei шпионира САЩ в полза на китайското правителство

Майкъл Хейдън, бивш директор на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ, обвини в шпионаж китайския доставчик на телекомуникационно оборудване Huawei.

В интервю за Australian Financial Review Хейдън твърди, че Huawei е шпионирала в полза на китайското правителство. По неговите думи, преди две-три години в опит да се укрепи на пазара в САЩ компанията е предложила сътрудничество на бивши служители на специалните служби.

Аргументите на Huawei обаче не убедили Хейдън в целесъобразността от ангажиране на китайската компания в проекти, свързани с критични инфраструктури на САЩ.

„Това не беше сляпо предубеждение от моя страна, а обоснован извод, базиран на 40-годишен опит в разузнаването”, споделя Хейдън. Неприемливо е, според него, Huawei да се занимава с изграждане на телекомуникационни мрежи в САЩ. В случая правителството трябва да изпълни задачата си, като не допуска взимане на решения, които могат да изложат на риск основите на националната сигурност, коментира бившият директор на ЦРУ.

Хейдън твърди, че разполага с неопровержими доказателства за шпионска дейност от страна на Huawei. По неговите думи, компанията доставя на китайското правителство подробна информация за телекомуникационните системи, които поддържа в САЩ.

Още през миналата година висши представители на американската администрация обвиниха Huawei и ZTE, че шпионират в полза на правителството на Китай. За да обори подобни твърдения, Huawei предложи на американците безпрепятствен достъп до своя програмен код.

По-късно Ройтерс съобщи, че с изключение на някои открити рискови уязвимости в софтуера, няма никакви други доказателства в подкрепа на версията за шпионаж. Остава обаче въпросът дали тези уязвимости не са създадени предумишлено.

Коментари по темата: „Бивш директор на ЦРУ обвини Huawei в шпионаж”

добавете коментар...

  1. kod9

    Нормално, шпионина вика дръжте шпионина…..така де, вече не е запазена марка на….

Коментар