Японски компании признаха ценови заговор

Panasonic призна вина за ценови заговор на пазара за авточасти в САЩ

Panasonic призна вина за ценови заговор на пазара за авточасти

Panasonic и неговата дъщерна компания Sanyo Electric се признаха за виновни в ценови заговор на пазара за авточасти и батерии за лаптопи.

Заради участието си в картела, двете фирми ще трябва да платят глоба в размер на 56,5 млн. долара, съобщи Асошиейтед Прес, позовавайки се на американското министерство на правосъдието.

В периода от септември 2003 до февруари 2010 година Panasonic е продавала автомобилни части на завишени цени на Toyota, Honda, Mazda и Nissan в САЩ и други страни. Виновникът се е съгласил да плати глоба от 45,8 млн. долара.

Глобата на Sanyo възлиза на 10,7 млн. долара. Компанията се призна за виновна в незаконно фиксиране на цени на литиево-йонни батерии за лаптопи. Съучастник на Sanyo в това престъпление е LG Chem, която е глобена с 1 милион долара.

Името на Panasonic фигурира и сред картела от производители, фиксирал цените на електронно-лъчевите тръби (CRT) за телевизори и монитори. За това свое деяние японската компания беше глобена с 252 млн. долара, а цялата група от заговорници – с 1,47 млрд. долара, най-голямата глоба в борбата с монополите в Европа.

Коментар