AMD търси спасение в геймърската индустрия

Рори Рийд обеща AMD да излезе на печалба през третото тримесечие, благодарение на бизнеса с процесори за геймърски конзоли

Рори Рийд обеща AMD да излезе на печалба през третото тримесечие, благодарение на бизнеса с процесори за геймърски конзоли

AMD, един от големите производители на процесори, завърши със загуба второто тримесечие, за разлика от същия период на миналата година. Компанията активно съкращава разходи, но това не й помогна да компенсира спада на компютърния пазар.

В периода април-юни AMD регистрира загуба в размер на 74 млн. долара, или 10 цента на акция, която все пак е два пъти по-малка от тази за предходното тримесечие. Преди една година обаче AMD отчете печалба от 37 млн. долара за тримесечието, или 5 цента на акция.

Приходите на компанията за отчетния период падат с 18% до 1,16 млрд. долара. Коригираната печалба на акция е 9 цента, докато Уол Стрийт очакваше загуба от 12 цента на акция при приходи в размер на 1,11 млрд. долара.

По-голяма част от приходите на AMD идват от продажби на процесори за персонални компютри. Този пазар обаче намалява за пето поред тримесечие, по данни на IDC. Ето защо AMD търси спасение в сегмента на геймърските конзоли.

Благодарение на големи поръчки от Microsoft и Sony, които подготвят премиери на конзоли за игри от ново поколение, AMD може да изпълни поставената от ръководството на компанията цел – да заработи над 20% от приходите си отвъд пределите на РС пазара.

В постигането на тази цел вярва анализаторът Коти Акри от Williams Financial Group. Той прогнозира, че през настоящата година AMD ще получи 250 милиона долара от продажби на чипове за геймърски конзоли.

Главният изпълнителен директор на AMD Рори Рийд обеща, че още през третото тримесечие компанията ще излезе на печалба, което не се е случвало от средата на 2012 г.

Рийд смята, че подобрението на финансовите показатели ще дойде от геймърската индустрия. Според него, компютърният пазар ще нарасне малко през втората половина на 2013 г., но като цяло за годината ще отбележи спад.

AMD прогнозира ръст на приходите си за третото тримесечие с 19-25% до 1,38-1,45 млрд. долара. Анализаторите от Уол Стрийт обаче очакват компанията да постигне 1,23 млрд. долара за същия период, което съответства на 11-процентен ръст.

Финансовият отчет на AMD последва този на основния му конкурент в РС пазара – Intel. Резултатите на най-големия производител на процесори също разочароваха инвеститорите. Засега Intel не може да компенсира спада на РС пазара с продажби на чипове за сървъри и мобилни устройства.

Коментар