Смартфони и таблети провалят отпуската

Мобилните джаджи с възможности за мигновена връзка правят хората работохолици. Тенденцията се наблюдава отчетливо в САЩ.

Над половината американци са склонни да работят по време на почивка и през уикендите, когато са заедно със семейството и приятели, съобщи CNET, позовавайки се на данни от проучване.

Може да се предположи, че подобни нагласи са характерни и за хората в други страни, особено в Европа и развитите азиатски икономики. Нещо повече, тенденцията се задълбочава – все повече хора са готови да работят през полагащото им се време за почивка.

Докато през миналата година около 52% от американците са заявили желание за работа през почивката, то сега делът на работохолиците възлиза на 61%. Очаква се през следващата година този процент да нарасне още повече.

Има обаче едни 13% от анкетираните, които изключват всички устройства за връзка, докато са в отпуск. Други 22% твърдят, че отказват грубо всяка молба да свършат каквато и да е работа по време на почивка.

69% от анкетираните пък признават, че винаги носят със себе си джаджи, които могат да ползват за работа – смартфони, таблети и ноутбуци. Пълноценната почивка за тях явно е на втори план след работата.

Коментар