Средната цена на компютър втора употреба е 374 лв.

44% от хората до 39 години ползват компютрите си за образователни цели, установи проучване на Kozelat.com

44% от хората до 39 години ползват компютрите си за образователни цели, установи проучване на Kozelat.com

Потребителите у нас използват компютрите и лаптопите си предимно за търсене на информация в интернет и комуникация в социалните мрежи, сочи проучване на електронния магазин Kozelat.com.

Проучването, проведено сред 4821 български потребители, закупили хардуер от Kozelat.com, показва доста интересни резултати. Процентът на геймърите е нисък – под 15% от общия брой. Преобладават потребители, които ползват не толкова мощен, но надежден, марков хардуер от висок клас.

Средната сума на закупения хардуер е 374 лв. Най-предпочитани са лаптопите с 4-8 GB RAM памет, а най-популярният процесор при обновените компютри е второ поколение Intel Core i3.

На въпроса „Кои са най-важните характеристики на закупувания от вас лаптоп или компютър?”, 52% посочват на първо място „надеждност”. Следват „ниска цена” с 28% и „дизайн” с 19%.

Множеството проблеми с вноса на евтин хардуер с неясен произход е променил нагласите на клиентите и в предпочитанията си те дефинират един от основните проблеми на българския пазар – надеждността на предлаганите продукти.

Предпочитанията за покупка на лаптопи втора употреба са свързани с аргументи за надеждността, известната марка и гаранцията от 12 месеца, показват резултатите от проучването.

63,4% от потребителите използват офис пакет, като само 22% предпочитат безплатни версии. Над 83% предпочитат да закупят компютър или лаптоп с предварително инсталиран лицензиран Windows, като посочват основна причина за това – достъпната му цена, с минимално или никакво оскъпяване.

На другия полюс са мненията, когато става дума за най-разпространения офис пакет. Само 2% от потребителите го купуват официално. Останалата част не го използва, като вместо това инсталира безплатен или нелицензиран офис пакет.

Най-продаваната операционна система е MS Windows 7 Home, която са предпочели 64% от общо закупилите ОС, сочат данните от проучването.

81% от клиентите на Kozelat.com ползват компютрите си за комуникация в социалните мрежи. От тях 92% имат профил във Facebook, 21% в Twitter и 14% в Instagram. 32% от ползващите социални мрежи ги посещават поне веднъж дневно.

44% от хората до 39 г. ползват хардуера си за образователни цели, като 78% от тях предпочитат лаптоп пред стационарен компютър. 73% от купувачите са извършвали интернет покупка, 54% от тях пазаруват от интернет поне веднъж месечно.

Според запитаните 4821 участници в анкетата, наличието на компютър или лаптоп улеснява образованието, развлеченията, социалните контакти, както и  развитието на бизнеса.

Резултатите са любопитни и заради високата си представителност, макар и при хора, предпочитащи обновена маркова техника, вместо нова. 53% от анкетираните имат висше образование, а 44% са със средно. 85% живеят в градовете и само 15% – в села, сочат данните.

Коментари по темата: „Средната цена на компютър втора употреба е 374 лв.”

добавете коментар...

  1. Въпрос

    Кои са “спецовете” в секънд хенд лаптопте?

  2. един наивник

    Оказа се че лаптопите нямат клавиатура с български букви и Уиндоса ,който допълнително ще се инсталира го няма на български ! а ние все още сме в България!!……….
    мислех че ми предлагат нещо за 4оо лв, а я се пробвайте да напишете отзив на сайта им ….

  3. Маргарит Б.

    Нови ли са тези лаптопи? Цената е много завишена 🙂

  4. смях

    хехехе, всеки с малко търсене ще види, че тия в козела са ебати смешниците.
    Не само не продават някви свестни неща, ами цените им са поне с 50% по-високи, отколкото са при другите.
    Тва проучване с 5000 човека просто няма как да стане, защото едва ли са продали и 10 лаптопа.

  5. Смяххххххххх

    374 лева НЕ е средната цена. Най-много се продават компютри между 150-250 лева. Core i3 също не е най-търсения процесор. Търсят се core 2 quad, i5 и i7, а най-много се продават цоре 2 дуо. За Windows-a не искам да коментирам. Дори “бизнеса” трудно се навива да взима компове с Win (макар цената да е супер ниска – 50-тина лева за лиценз).
    Това проучване е толкова измислено, че направо е жалко. Ако искате информация, обадете се на сериозни фирми. Има такива. Поне 5-6 в България. Откъде изкопахте най-големите аматьори? Дано поне сте взели няколй лев 🙂

  6. A Brand

    Реалистична е цената за яки маркови машшини, стига сте мрънкали

  7. Уникални глупости

    Козелът или както им е името не са в топ 10 на сериозните фирми в бизнеса, а това “проучване” е доста далеч от истината. Не ви прави чест, че сте публикували тази скрита реклама.

  8. Уруд

    Реално козела е доста жанаджииски store и са некоректни да не говорят за цени и за повредените продукти които пробутват и се молят да не се разправяте после.

  9. :о)

    По-смешно нещо отдавна не бях чел.

    Средната цена на продаван компютър секънд хенд е между 100 и 200 лева 🙂
    Да не кажа С МОНИТОР 🙂

    Пълен смях е тая цифра от 374 лева, като средна.
    Това може да е за секънд хенд лаптоп, не компютър и пак е високо.
    За лаптопи се дават 200-250 лева, дотам.

    За 500 лева се продават новите, никой няма да купи на същите пари секънд хенд.

    Относно предпочитан софтуер, по-добре да не отврям темата 🙂
    Технологията е ВЛАЧИ С КВОТ ИМА САМО ДА Е ЕВТИНО.

    Пиша го не задруго а за хората дето никога ен са влизали в секънд хенд фирма.
    Ако сте виждали борса на зеленчуци, е такова ама с прашасали компютри 🙂

    П.С> да не забравя тия козел-мозел са няква нова звезда в тоя бранш.
    Спецовете са съвсем други.

Коментар