Харчим средно 630 лв. за първи компютър у дома

Развлечението е преобладаващата цел за използване на домашния компютър (източник: Intel, 2016 г.)

Средната цена, която е готов да плати българинът за първи домашен компютър, е 630 лв. (източник: Intel, 2016 г.)

Повече от 90% от българите смятат, че домашният компютър е неизменно средство за съвременния начин на живот, сочат резултатите от проучване на Intel в периода май – юни 2016 г. сред 1000 пълнолетни участници, проведено от агенция за маркетингови изследвания Explica.

72% от анкетираните споделят, че притежават компютър/лаптоп в своите домове. Почти всеки човек между 30- и 39-годишна възраст има компютър или лаптоп у дома (96%).

Проучването показва не само, че навлизането на компютрите в България е голямо, но и, че българите са активни потребители на компютри като мнозинството от притежателите на домашен РС прекарват до 3 часа на него всеки ден.

Начините на употреба на компютър варират, но главните цели, за които хората използват компютър, са информация (86,4%, на първо място), забавление (78,1%, на второ място) и социални медии (76,9%, на трето място).

Продължителността на използване на компютър на ден зависи от възрастта – хората до 29-годишна възраст прекарват с 1,5 часа повече с компютъра, в сравнение с тези над 40-годишна възраст.

Средно българите са готови да похарчат 630 лв. за първи компютър за дома, като сумата зависи от нивото на образование и възрастта. Висшистите и тези под 49-годишна възраст са склонни да посочат по-висока сума от другите.

Коментари по темата: „Харчим средно 630 лв. за първи компютър у дома”

добавете коментар...

  1. :о)

    То и в България взеха да ти го бутат отзад в цената софтуера
    да не го виждаш и да не те дразни, че го плащаш 🙂
    Я вижте лаптопите – повечето са със софтуер.
    Щото нали не си мислите че запитването е само за десктоп ПЦ?

  2. :)

    Това, че в България масовото не се купува софтуер не значи, че в белите страни е същото.

  3. Сър Джеймс

    Тъп софтуер няма, има тъпи потребители!

  4. lol wut

    Кой (oт масовите домашни потребители) ти купува Windows лицензи за домашни машини, да не говорим за офис. Осъзнай се малко 😀

  5. мислещ потребител

    И КАКВО след като половината и дори повече от цената отива за тъпия Windows лиценз с тъпия MS Офис, който се рекламира че бил уж безплатен, а то се включва към цената и всичко е преинсталирано.

Коментар