Законът пропъди Uber и от Унгария

Таксиджиите в Унгария постигнаха победа над Uber чрез законодателни промени

Таксиджиите в Унгария постигнаха победа над Uber чрез законодателни промени

Компанията за споделени таксиметрови услуги Uber прекратява дейността си в Унгария, заради промени в законите, които правят невъзможна работата й в страната, предаде Ройтерс.

„Прекратяваме дейността на UberX в Будапеща от 24 юли”, заяви шефът на компанията за Централна Европа Роб Хазам. „За съжаление, логиката на законодателните промени през последните 18 месеца в Унгария ни принуди да вземем това трудно решение”.

През юни парламентът на Унгария прие закон с цел да пресече дейността на Uber в страната. Това се случи след месеци протести на таксиметровите шофьори и забраната на някои услуги на Uber в други страни.

Новият закон, който влиза в сила този месец, ще позволи на унгарския национален орган по комуникации да блокира достъпа до интернет на „незаконните диспечерски услуги”.

Таксиджиите в Унгария настояха Uber да бъде обявена извън закона, а приложението й за смартфони – блокирано. Според тях, шофьорите на услугата нарушават правилата, към които се придържат останалите таксиметрови фирми.

Uber, на свой ред, заяви, че услугата се ползва от над 160 хиляди души в Унгария и след последните промени в законодателството, 1200 шофьори може да загубят правата си за три години.

Коментари по темата: „Законът пропъди Uber и от Унгария”

добавете коментар...

 1. Фофу

  хАтака, всеки камък бомба към мръсните империалисте. Не-НАШИ другари нямат работа в бизнесите раздадени на НАШИ верни другари с верни тролове на зоб.

 2. :о)

  Ами съвсем правилно решение, както и на нашето правителство.
  Измекяри – ВЪН!

  Това е все едно да имаш превозвач, който не плаща данъци, такси и винетки за пътищата а подбива цените на другите, дето ги плащат.
  Идеята на тази компанийка е нелоялна подбивна конкуренция, нищо друго.
  Съответно си получават заслужения шут в гъза , навсякъде 🙂

 3. Фофу

  Когато има да се громят западни монополи вият кански и са експерт до експерт да обясняват експертно.

  Ама нашенският дето дере по 5 кожи изведнъж се оказва сладък и скачаме геройски да защитаваме.

 4. Фофу

  Има си явно доста тролове на зоб Трактора. Я как се хвърлиха с гърди да го защитават.

 5. Anonymous

  Винаги се забавлявам, когато някой неандерталец като фофъфляка говори за свобода, демокрация и колко е важна конкуренцията, за да оправдае незаконната дейност 😀

  Всяка държава има закони и правила свързани с превоза на пътници. Убер директно ги нарушават.

  Ще отбележа, че законът в Унгария не е “спрете Убер”, а е разширяване на средствата, с които съответните органи могат да възпират нарушаването на вече съществуващите закони за превоз на пътници.

  Мен повече ме вълнува следният казус – защо по дяволите Убер не вземат просто да си вкарат в ред системата? Щом има толкова много таксиджии, те защо не вземат да ги наемат, и да им станат официален диспечер? Или да изискват от Убер шофьорите да си изкарват съответните документи? Всичко ще е наред.

  Аз засега си отговарям по следния начин – не искат, защото няма да могат повече да подбиват цените на редовните превозвачи. Плащането на държавни такси и изкарването на разрешителни струва много пари, които Убер в момента си спестяват.

  В момента, в който Убер загубят незаконното си преимущество, губят интерес към съответния пазар, и го напускат.

  Естествено, това има и силен “маркетингов” ефект – изкарвате се жертви на системата.

  Ако се съобразят със законодателството, всички ще си кажат – а, ето, че можело. И ще стане ясно, че са поредните алчни тарикати.

 6. Anonymous

  О фофуу пак те преследват соц. кооперации, гонят те и те дебнат червени баби на всеки километър чак до лудницата където ти е постоянното местожителство.

  Uber са изнасилвачи и си заслужават да бъдат прогонени от всяка държава, която има твърда и достойна политика да НЕ позволяват да им го набутват отзад – мерки срещу всеки новоизгрял бизнес сульо и пульо.

 7. фофу

  Явно и там орат Трактори.

Коментар