ООН отличи българска дигитална иновация

Крис Георгиев (вляво), съосновател на Имагга, получи награда за иновативната технология по време на церемония в Сингапур

Крис Георгиев (вляво), съосновател на Имагга, получи награда за иновативната технология по време на церемония в Сингапур

Българската компания Имагга (Imagga) бе отличена като един от осемте глобални шампиона в заключителния кръг на наградите „World Summit Award” на ООН (WSA) за дигитално съдържание в категория „Медии и новини”.

World Summit Award отличава най-добрите проекти с глобално значение в развитието на дигиталната икономика. Основната цел на инициативата е да се направят информационните и комуникационни технологии достъпни за всички и да се преодолее цифровото разделение.

Два български екипа бяха излъчени като национални финалисти на последното издание на наградите, което започна през 2015 г. и проведе под наслов „Дигитални иновации със социално въздействие” –  BeeSmart в категория „Околна среда и здраве” и Imagga в категория „Медии и новини”.

Имагга разработва иновативна платформа за автоматично разпознаване на обекти в дигитални снимки. С нейна помощ компании и медии могат да организират и монетизират постоянно растящите обеми от дигитални снимки. Технологията за тагване на снимки използва машинно самообучение, базиранно на невронни мрежи и е една от най-добрите в световен мащаб.

„Вярваме, че технологията за разпознаване на снимки, която разработваме в Imagga, ще помогне за решаване на редица проблеми, както в социален, така и в комерсиален аспект”, коментира Крис Георгиев, съосновател на Имагга.

Началото на конкурса World Summit Award (WSA) е поставено през 2003 г. Инициативата се провежда под егидата на Срещата на върха по въпросите на информационното общество на ООН (UN WSIS). Националното жури за България се координира от д-р Георги Шарков, директор на Европейски Софтуерен Институт – Център Източна Европа.

Имагга е основана от Георги Къдрев, Христо „Крис” Георгиев, Павел Андреев и Ставри Николов. Инвеститори в копманията са LAUNCHub и бизнес ангели, базирани в България и Силициевата долина. Технологията на Имагга е широко използвана за категоризация и анотация на снимки в мобилни приложения, при анализ на споделено съдържание в социалните медии и в редица креативни кампании.

Коментари по темата: „ООН отличи българска дигитална иновация”

добавете коментар...

  1. !!!!

    След като са оценени на толкова висок форум, някакъв си смешник да се изказва анонимно !!! Бегай скрий се и си ползвай купищата готови програмни библиотеки.

  2. Anonymous

    Няма абсолютно нищо уникално в програмката на Имагга.

    Гледах тяхно демонстрация на живо и не работи толкова добре – не може да стигне по резултати Google Image или другите в интернет програми за подреждане на подобни картинки в категории.

    Има купища готови програмни библиотеки за машинно самообучение и за невронни мрежи. Така че Имагга е един помпан балон с въздух.

Коментар