Смартфоните влязоха в „Топ 10 на изплащане”

Смартфоните са на четвърта позиция в рейтинга на продуктите на изплащане

Смартфоните са на четвърта позиция в рейтинга на продуктите на изплащане в България, съставен от БНП Париба Лични Финанси

Смартфоните дебютираха в класацията „Топ 10 на изплащане” директно на 4-та позиция, след като бяха 11-ти в последното издание. Таблетите се изкачиха от 9-то на 6-то място през първата половина на 2013 г.

Тези два факта потвърждават тенденцията за устойчив ръст в търсенето на мобилни устройства, коментираха от БНП Париба Лични Финанси,  която изготвя класацията, според постъпилите молби за потребителски кредит за покупка на стоки на изплащане.

Новото издание на класацията е базирано на повече от 140 000 молби, подадени през първата половина на 2013 г. Над 53% от тях са за 10-те най-търсени стоки.

Характеристиките на най-популярния модел смартфон са: цена 390-450 лв., 4-инчов дисплей, 4 GB вградена памет с опция за разширяване с карта памет до 32 GB, 5-мегапикселова камера и операционна система Android. Интересен факт е, че устройството поддържа 2 SIM карти, което показва, че много българи използват повече от един мобилен номер.

Най-популярният таблет има цена 530-580 лв., 10,1-инчов PLS TFT LCD дисплей с резолюция 1280х800, 16 GB памет и операционна система Android. Работи в обхватите GSM, EDGE и 3G и така осигурява постоянен достъп до интернет.

Нарастващото търсене на мобилни устройства се обяснява с все по-широкото проникване на интернет и уеб базираните услуги, както и с факта, че България е една от страните с най-бърз интернет в световен мащаб.

Интересна тенденция e навлизането на ново поколение телевизори. Най-търсеният модел е 40-инчов 3D LED Full HD със смарт функции. В предишните издания най-купуваните модели бяха 32-инчови LCD HD Ready телевизори.

Подобна смяна на поколенията се случи преди повече от 10 години, когато телевизорите с кинескоп бяха заменени от тези с плосък екран. Най-търсеният модел телевизор сега е почти два пъти по-скъп, в сравнение с победителя от 2012 г.

Коментар