Американското влияние върху SAP се засилва

Бил Макдермот се очертава като едноличен шеф на SAP след оттеглянето на Джим Хагеман Снабе

Бил Макдермот се очертава като едноличен шеф на SAP след оттеглянето на Джим Хагеман Снабе

Един изпълнителен директор ще ръководи SAP от началото на 2014 г. Бил Макдермот ще поеме цялата власт, която споделя в момента с Джим Хагеман Снабе. Последният ще влезе в надзорния съвет на  в немския софтуерен гигант.

Рокадата на върха в SAP ще влезе в сила след одобрение от акционерите – поне 25% от тях трябва да дадат доверието си на Макдермот.

В мотивите за оттегляне от заемания в момента пост Снабе изтъква желание да бъде по-близо до семейството си след над 20 години кариера в SAP.

Макдермот и Снабе оглавиха SAP през февруари 2010 г., наследявайки на поста Лео Апотекер, който напусна след недоволство от страна на клиентите и упреци в липса на ясна стратегия за развитие на компанията. По-късно Апотекер стана главен изпълнителен директор на HP, но не се справи с управлението на ИТ гиганта от Пало Алто и напусна преждевременно.

За три години и половина съвместна работа Макдермотт и Снабе похарчиха над 14 млрд. долара за покупка на компании с цел да укрепят позициите на SAP в областта на мобилните и облачни технологии, както и на пазара на системи за управление на бази данни. През този период акциите на SAP поскъпнаха със 70%, като това превърна разработчика в една от най-скъпите немски компании.

В момента SAP е най-големият доставчик на софтуер за управление на бизнеса и конкурира компании като Oracle и IBM. Анализаторът Хайнц Щефен от Fairesearch оприличава тандема Макдермот-Снабе на “чиста маркетингова машина”, а неговото разпадане като опит да се засили контрола над компанията от страна на нейната американска централа.

Според други анализатори, SAP няма да се откаже от модела с двама изпълнителни директори. Рей Уанг от Constellation Research прогнозира, че компанията ще назначи за втори директор Вишал Сика (Vishal Sikka), член на борда на директорите и ръководител на технологичното направление.

SAP разбира, че развитието на иновациите става по-бързо извън пределите на Германия, коментира Уанг.

За второто календарно тримесечие (април-юни) чистата печалба на SAP нарасна с 10% до 724 млн. евро. Приходите на компанията се увеличиха с 4% до 4,062 млрд. евро.

Коментар