Тестват мобилни разговори без оператор

Шведската компания TerraNet тества пиър-ту-пиър технология (P2P), която може да позволи на потребителите на мобилни телефони да се обаждат директно един на друг, без да се нуждаят от наличието на оператор. Технологията на TerraNet използва телефони, модифицирани да работят като “пиъри” и “нодове” в клетъчна мрежа.

Всеки мобилен апарат търси други на разстояние до 2 км. Обажданията и текстовите съобщения се изпращат през нодовете с максимум от седем скока, преди да достигнат своята дестинация. Според компанията, това е достатъчно, за да се покрие с обхват едно провинциално градче или бедствена зона.

Технологията на шведската компания се тества в реални условия в Танзания и Еквадор. TerraNet смята да адаптира и VoIP технология, за да могат потребителите да осъществяват връзка между клетъчни мрежи.

За целта са необходими само няколко PC-та с интернет връзка. Към всяко РС трябва да е свързан USB донгъл (малко хардуерно устройство, което удостоверява правото на ползване на някакъв софтуер), който играе роля на точка на достъп за клетъчната мрежа. След това обажданията се изпращат чрез PC-то и по интернет достигат до дадената мрежа, което драстично увеличава ефективния обхват.

За да се възползват от тези мрежи, клетъчните телефони имат нужда от хардуерно обновление, но от TerraNet се надяват самите производители на хендсети да предлагат поддръжка за P2P. Засега само шведската Ericsson е подписала договор с TerraNet, като е вложила 3 милиона паунда в по-малката компания.

Новата технология може да бъде благодат за много производители на мобилни телефони. Съществува потенциален пазар за продажба на милиони евтини клетъчни телефони в региони, където покритието е слабо или въобще не съществува.

Коментар