NFC и жестово управление навлизат в смартфоните

Новите технологии за разпознаване на жестове се възприемат с интерес от потребителите, твърди проучване

Новите технологии за разпознаване на жестове се възприемат с интерес от потребителите, твърди проучване

Способността за разпознаване на жестове скоро ще стане един от ключовите признаци за диференциране в сегмента на смартфоните от висок клас, прогнозира анализаторската компания ABI Research.

Samsung вече използва активно жестовата технология в последния си флагман Galaxy S4, като този нов начин за взаимодействие с устройството среща голямо одобрение. Подобни разработки интересуват и изкушават все повече съвременните потребители, отбелязва ABI.

Според анализаторите, през 2013 г. функцията за разпознаване на визуални жестове ще бъде присъща на 12% от доставените на пазара смартфони. Все още не е ясно дали Apple ще използва такава технология в новото поколение iPhone, но се предполага, че смартфонът ще има пълен набор MEMS датчици и поддръжка на NFC.

Микроелектромеханичните системи, или т.нар. MEMS датчици, от типа на акселерометри и жироскопи също се явяват важен компонент на съвременните мобилни устройства. Те правят системата за управление по-интуитивна и позволяват изпълнение на команди без натискане на бутони.

Така например, лесно можете да промените режима на разглеждане на снимки от вертикален в хоризонтален, като просто наклоните смартфона. Освен това жироскопите често са необходими за мобилните игри, които стават все по-разнообразни.

ABI Research прогнозира, че през настоящата година почти половината от всички продадени смартфони ще имат набор от MEMS датчици.

Технологията NFC по-рано се разглеждаше основно като инструмент за мобилни плащания, но сега производителите виждат в нея и други възможности – например, за обмен на снимки, данни за местоположение и друга информация. Тук се крие и огромен потенциал за рекламодателите, твърди ABI Research.

Анализаторската компания прогнозира, че в близките три години всеки втори смартфон, доставян на пазара, ще поддържа NFC и ще може да разпознава жестове, а жироскопите и акселерометрите ще станат стандарт за повечето „умни” устройства.

Коментар