Ретро видео: Стив Джобс показва Wi-Fi през 1999 г.

Стив Джобс, като един истински магьосник, показва лаптоп с Wi-Fi достъп до интернет

Стив Джобс, като един истински магьосник, показва лаптоп с Wi-Fi достъп до интернет

Знаете ли кой е човекът, показал за първи път безжична интернет връзка? Стив Джобс, разбира се, а годината е 1999 г.

При представяне на новия лаптоп iBook G3, тогавашният шеф на Apple излиза на сцената и демонстрира сърфиране в интернет без кабели. За първи път мобилният компютър получава безжична Wi-Fi връзка.

Лаптопът с отворена интернет страница бил поставен на маса. Като един истински магьосник, Стив Джобс го повдига във въздуха и превърта около него обръч, за да покаже, че устройството не е свързано с кабели. Публиката в залата започва да ликува…

Наистина изглеждало невероятно. Довчера компютърът бил привързан с кабели към мрежата в офиса или у дома, а сега човек можел да ползва интернет от масата в McDonalds. Хората изпаднали в екстаз от това нововъведение в края на миналия век.

Представяйки Wi-Fi, основателят на Apple пророкувал, че в близките месеци или години всички ще преминат към безжичния стандарт 802.11. „Ние ще бъдем първите и най-добрите”, заявил Джобс, а времето показало, че е прав.

Лаптопът iBook G3 с цена около 1600 долара имал безжичен адаптер по стандарта 802.11 и процесор PowerPC, 32/64 MB RAM. Днес всички лаптопи се продават с вграден безжичен модул с поддръжка на много по-висока Wi-Fi скорост.

Коментар