Бил Гейтс се оказва по-добър стратег от Стив Балмър

Ако Бил Гейтс беше все още изпълнителен директор на Microsoft, може би щеше да се даде приоритет на платформата Windows Phone

Ако Бил Гейтс беше все още изпълнителен директор на Microsoft, може би щеше да даде приоритет на платформата Windows Phone

Определено месец юли подложи Microsoft на сериозни изпитания. Google Chrome за първи път задмина по употреба Internet Explorer и така се превърна в най-използваният уеб браузър в света, а претенцията, че Xbox One с цената си от 499 долара е напълно оправдан разход, е леко нереалистична.

Редмъндският гигант също така трябваше да понесе смущаващо обезценяване на таблета Surface RT и да признае загуба от този продукт на стойност 900 милиона долара. Освен това се наложи главният изпълнителен директор на корпорацията – Стив Балмър – да извърши сериозна вътрешна реконструкция.

Но всъщност защо това, от което Microsoft най-много се нуждае, да не е смяна в изпълнителната власт? Стив Балмър говори за радикални промени. В посланието си от 2700 думи обаче, той заявява много, но обяснява малко, пише британският IT Pro.

Шефът на компанията раздаде безразборно поощрения на други висши мениджъри в компанията като Джули Ларсън-Грийн, Тери Майерсън и Лу Чи, всеки от които би могъл един ден да заеме мястото му. Балмър обаче не успя да очертае ясна стратегия как мултинационалната корпорация да продължи напред.

Усилията на главния изпълнителен директор да даде нов тласък на Microsoft са сходни на „запълване на непрестанно нарастващите дупки в стена с флуоресцентен маркер”. Балмър иска да направи света по-добро място за милиардите потребители и милионите бизнес клиенти. Но той така и не разкрива точния начин, по който възнамерява да постигне това.

“Продължавайки напред, нашата стратегия ще се фокусира върху създаване на семейство от устройства и услуги за индивидуални потребители и различни видове бизнеси, които ще дават възможност на хората по света да извършват важните за тях дейности от вкъщи, на работа и в движение”, заявява Балмър.

В послание от 2700 думи Стив Балмър говори за радикални промени, но всъщност липсва ясен фокус

В посланието от 2700 думи на Стив Балмър се говори за радикални промени, но всъщност липсва ясен фокус

Microsoft има навика да рекламира шумно амбициозни замисли. Без обаче конкретен фокус, е почти невъзможно успешно да бъдат постигнат целите, независимо колко добри са намеренията.

Всички помнят заявката на Бил Гейтс, че именно Microsoft ще „постави компютър на всяко бюро във всеки дом”. В свят, в който мобилността и облакът преобладават, със сигурност Балмър би могъл да предложи фокус на служителите. Вместо това обаче CEO-то спомена думите „мобилен” и „облак” само няколко пъти, сякаш са незначителни.

Назад във времето, през 1995 година, когато все още беше главен изпълнителен директор на Microsoft, Бил Гейтс излезе с обръщението „The Internet Tidal Wave”. Въпреки заплашителната си дължина от 5000 думи, документът съдържа три точни и ясни раздела – недвусмислено извеждане на проблемите на Microsoft,  дейността на конкуренцията и стъпките, които е трябвало да се предприемат, за да продължи компанията напред.

„Може би вече сте виждали мои записки или други такива за важността на интернет. Аз вече съм преминал през няколко етапа на промяна на моите виждания за неговото значение”, казал тогава Гейтс. „Сега отреждам на интернет най-високото ниво на важност. В тази записка искам да стане ясно, че фокусирането ни върху интернет е решаващо за всяка част от нашия бизнес”.

Изявлението е направено по времето, когато Netscape владееше 70% от пазара на интернет браузърите. Гейтс набляга върху централната роля на интернет – технически неумолима сила, която е способна да се движи бързо и да обърне нещата с главата надолу. След това, в края на 90-те години на миналия век и първите няколко години на новото хилядолетие, Microsoft се превърна в рекламното лице на интернет. Милиони хора преживяха първите си моменти с интернет чрез продукти на корпорацията, вкл. вече нефункциониращите Hotmail и Windows Live Messenger.

Под управлението на Гейтс Microsoft използваше в своя полза операционната система Windows заедно с Internet Explorer като браузър по подразбиране. Netscape не можа да се състезава с редмъндския гигант, беше погълната през 1999 година от AOL и изчезна от бойното поле.

В днешни дни Бил Гейтс прекарва времето си, управлявайки благотворителна фондация, която извършва възхитителна работа в борбата срещу болестите и бедността в развиващите се страни. Въпреки това, като председател на Microsoft, Гейтс взима участие от време на време в делата компанията. В най-новото му интервю за CNBC, американският магнат нанесе внезапен удар върху Apple. Според него, потребителите на iPad са „объркани” заради ограничената функционалност на iOS таблетите. Същевременно, Гейтс изтъкна предимствата на Windows 8.

Ако съоснователят на Microsoft беше все още изпълнителен директор, то би било интересно да се проследи подхода му към случващото се в света на iPhone и iPad. Може би щеше да даде приоритет на платформата Windows Phone и никога нямаше да станем свидетели на бъркотията, в която се превърна Windows RT.

Навярно няма да настъпят съществени промени в Microsoft, докато Балмър заема длъжността CEO. Това е факт, който самият той потвърждава в записката си. „Има много за променяне. Но, независимо от това, основните неща ще останат същите”, обобщава Балмър.

Най-вероятно единственият начин корпорацията да започне да се движи напред е да инициира смяна на властта. Microsoft може много да научи от Intel например. Въпреки че са изминали само няколко месеца откакто се промени ръководството на процесорния гигант, фактите показват, че са предприети драстични стъпки към нещо ново. В първото си интервю, новоизбраният изпълнителен директор Брайън Крзанич веднага започна да подчертава, че, докато той стои начело на компанията, мобилният пазар  ще бъде с приоритет.

Microsoft е прекалено голяма компания, за да изчезне за една нощ заради изпълнен с трудности месец, тримесечие или година. Но определено е на кръстопът. Единственият въпрос е кой ще поеме отговорност в опит да я спаси.

Коментар