Канят наши фирми на важна среща за GPS

Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) кани представители на българската индустрия на среща в Люксембург, посветена на приложенията на глобалната навигационна система. Дискусията, предвидена за 2 октомври, е в рамките на Съвета на министрите по транспорт, телекомуникации и енергетика на държавите-членки на ЕС, съобщиха от ДАИТС.
Българските фирми, които имат интереси в този сектор, могат да заявят участие в срещата до 20 септември.
Като отчита значението на спътниковите системи, Европейският съюз предприе мерки по реализиране на две програми – EGNOS и Галилео. Първата се базира на използване на GPS системата и осигурява усилване на сигнала, препредаван чрез три геостационарни спътника. EGNOS прави възможно точността на определяне на местоположението с GPS да слезе под 5 метра. Нещо повече, тя изпраща „съобщение за изправност“ до потребителите в случай на проблеми със спътниците, осигуряващи GPS.
EGNOS трябва да влезе в действие през 2008 г. и да предостави предварителен достъп до 3 от 5-те глобални услуги на „Галилео“ над територията на Европа.
„Галилео“ се основава на мрежа от 30 спътника, разположени в средна околоземна орбита (на височина приблизително 24 000 км), непрекъснато покриваща цялата земна повърхност. Избраната конфигурация е оптимална, тъй като осигурява наличието на най-малко 4 спътника над всяка точка от земната повърхност по всяко време. В действителност, навигационните устройства могат да изчисляват местоположението, единствено ако получават едновременно сигнали от най-малко четири спътника.
Навигацията чрез спътници е технология, която позволява на потребителите по света да определят точно местоположението си по всяко време. Обхватът на възможните приложения е широк и включва множество области — от традиционния транспорт до комуникациите, топографията, селското стопанство, рибарството, опазването на околната среда, научните изследвания, туризма и други.
Чрез спътници може да се подобри навигацията на превозните средства и да се облекчи транспортният трафик, да се насочват хората с физически увреждания или да се определя местонахождението на предмети, животни и товари. Освен това технологията може да улесни работата на службите за гражданска защита при тежки условия, да ускори спасителните операции на бедстващи хора по море и да се осигури инструменти за бреговата охрана и граничния контрол.
Навигацията чрез спътници е предимство и при отчитането на точния момент на финансовите операции, при научните изследвания в областта на метеорологията и геодезията, при наблюдението на движението на земните пластове и други.

Коментар