2014: Таблетите изпреварват двукратно лаптопите

Компактните таблети, като показания на снимката Nexus 7, дадоха сериозен тласък на продажбите на този клас устройства

Компактните таблети, като показания на снимката Nexus 7, дадоха сериозен тласък на продажбите на този клас устройства

364 милиона таблета ще бъдат продадени в света през 2014 година, срещу 177 млн. стандартни лаптопи и ултрабуци, прогнозира анализаторската компания NPD DisplaySearch.

Очаква се към 2017 г. продажбите на таблети да достигнат 589 млн. броя, а на лаптопи – 176 млн., или над три пъти повече. По-рано DisplaySearch прогнозира, че още през 2013 г. таблетите ще изпреварят ноутбуците и ултрабуците взети заедно.

На пазара се наблюдава явно преместване в посока към таблетите. Производителите преразглеждат своите планове и се отказват от ноутбуците в полза на таблетите. Такава ситуация се наблюдава и при други електронни компоненти – увеличава се например производството на дисплеи за таблети, коментира DisplaySearch.

Сегментът на таблетите се развива бързо, обхващайки нови формати. В опит да разграничат продуктите си от тези на конкурентите, производителите предлагат устройства с различни размери.

Очаква се през 2013 г. таблетите с диагонал на екрана 8 инча и по-малък да заемат 59% от общия обем на пазара, който се оценява на 166 млн. броя. След две години делът на подобни модели ще нарасне до 63%, а продажбите им ще достигнат 277 млн. броя.

Компактните модели имат по-голямо значение, тъй като стимулират продажбите в развиващите се страни.

В близко време производителите ще попълнят асортимента си с нови 8- и 7,5-инчови модели от среден ценови клас. Очаква се таблетът да стане първи избор на компютърно устройство вместо ноутбук за потребителите в развиващите се страни, където проникването на РС е слабо в момента.

Коментари по темата: „2014: Таблетите изпреварват двукратно лаптопите”

добавете коментар...

  1. 007

    за мен е необяснимо как това недоразумение е толкова популярно. Таблетът ми повече от година събира прах. За работа не става, а за браузване , игрички и филмчета в движение смартфон от 4,5+ инча е много по-удобен. Единственото му свястно приложение, дето наистина би свършил работа е да се раздават таблети на ученицте вместо учебници,

  2. UserA

    Всяко нещо достига до своят максимум след което се превръща в отживелица. Така ще е и с таблетите дано сме живи да видим какво ще ги замени.

  3. kaliostro

    Колкото повече стават таблетите, толкова повече започват да си приличат…Китайските таблети също като производителите си са толкова еднакви,че не можеш да ги различиш. Хубавото е че са вече доста евтини и с прилично качество. Аз в момента поствам от един такъв престижио 8 инча и мисля,че това е много удобен размер за четене,писане и гледане на филми.

Коментар