Google отстранил 100 млн. пиратски връзки през 2013

Google премахва месечно по около 14 милиона линка към пиратско съдържание

Google премахва месечно по около 14 милиона линка към пиратско съдържание

От началото на годината в Google са постъпили 100 милиона искания за премахване на връзки към пиратско съдържание. Компанията е откликнала на всички подадени молби, твърди Techspot.com.

На сайта Google Transparency Report се посочва, че през последния месец притежателите на авторски права са поискали от интернет компанията да блокира около 14 млн. връзки. Най-често те сочат към съдържание в torrenticity.com, k0nsl.org, zippyshare.com, dilandau.eu и filestube.com – това са основно ресурси за обмен на файлове и торент тракери.

Според експерти, цитирани от BBC News, премахването на връзки от Google по искане на притежателите на авторски права е неефективна мярка, тъй като на мястото на изтритата връзка веднага се появява нова. Изказват се също опасения, че самите притежатели на авторски права могат да грешат при съставяне на жалбите към Google.

Така например, наскоро Microsoft погрешка настоя интернет гигантът да изтрие връзки към страници от сайтовете MicrosoftStore.com и Microsoft.com. Внимателните служители на Google обаче не допуснаха премахване от индекса на въпросните страници.

Коментар