Западни спецслужби слагат бариери пред Lenovo

Британското разузнаване твърди, че компютрите на Lenovo имат бекдор за шпиониране на потребителите

Британското разузнаване твърди, че компютрите на Lenovo имат бекдор за шпиониране на потребителите

С писмена заповед компютрите на Lenovo бяха забранени за използване в специалните служби на държавите от алианса Five Eyes – САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия. Петте страни си сътрудничат в областта на разузнаването.

По данни на британските служби за вътрешна сигурност и външно разузнаване – MI5 и MI6, китайските компютри съдържат бекдор и уязвимост, които позволяват отдалечен достъп до системата без знанието на потребителя, предаде австралийското издание Financial Review.

Твърди се, че забраната е въведена след задълбочени тестове от страна на експерти на спецслужбите. Едно от обясненията е, че софтуерът, инсталиран предварително на компютрите Lenovo, е писан от компании, които имат тесни връзки с китайското правителство. Това, според западните експерти, е риск за националната сигурност.

Новината свари неподготвена Lenovo. От компанията коментират, че нейните продукти са избирани многократно в частни и правителствени организации, заради високата си надеждност и сигурност. Освен това Lenovo е доставчик на решения за военни подразделения на Австралия и Нова Зеландия.

Забраната върху продуктите на Lenovo напомня за отношението към друга китайска компания – производителя на мрежово оборудване Huawei Technologies. През октомври миналата година САЩ обвиниха Huawei, че шпионира в полза на китайското правителство и отрязаха компанията от търговете за доставка на телекомуникационно оборудване.

Huawei, от своя страна, отхвърли категорично обвиненията и упрекна САЩ, че са предприели тази стъпка, за да създадат по-благоприятни условия за американските производители.

Случаят с Lenovo е особено фрапантен, тъй като китайската компания в момента е най-големият производител на компютри в света. По данни на Gartner за второто тримесечие, Lenovo е продала 12,7 млн. компютъра, заемайки първо място с пазарен дял от 16,7%.

Нещо повече, през 2005 г. Lenovo купи бизнеса с персонални компютри на американския ИТ гигант IBM. Най-големият акционер в компанията е Legend Holdings с 34% дял. Китайската академия на науките пък притежава 38% от холдинга.

Коментар