Intel напредва с чипсет за Wi-Fi и WiMAX

  
Чипсет, който поддържа и двете мрежови технологии – Wi-Fi и WiMAX, разработва Intel. Компанията спазва своето обещание да пусне WiMAX радио модули към средата на 2008 година, които ще поддържат 25-ватовите мобилни процесори Intel Penryn.

Чипсетът с кодово название “Montevina” ще поддържа също така и видео форматите с висока резолюция HD DVD и Blu-ray в пакет, който ще бъде два пъти по-малък от настоящите продукти на пазара, стана ясно на форум за разработчици в Сан Франциско.

WiMAX (World Interoperability for Microwave Access) е безжичен широколентов стандарт, който е предназначен да разшири Wi-Fi мрежите за нуждите, например, на студентски градчета или в крайните части на големи градове. Стандартът IEEE 802.16 на теория може да предава данни със скорост до 70Mbps на разстояние до 37 мили.

Intel цели да превърне WiMAX в ежедневие по целия свят, каквато днес е ситуацията с Wi-Fi в кафенета и летища. Процесорният гигант предвижда, че през следващата година WiMAX ще покрие близо 150 милиона души, като този брой ще нарасне на 1.3 милиарда през 2012 година.

Едни от най-големите производители на лаптопи в света – Lenovo, Acer, Asus, Panasonic и Toshiba – са заявили намерение използват чипсетите, обединяващи Wi-Fi и WiMAX, в своите продукти.

Обещанието на Intel за световен WiMAX е подкрепено също така и от серия тестове. През миналата година е провела 10 различни теста на WiMax с помощта на безжични доставчици, като Clearwire и Sprint. В момента по света се правят 120 теста на технологията.

Партньорствата са ключов елемент от плана на Intel за WiMAX. Компанията обяви наскоро сътрудничество с KDDI, East Japan Railway, Kyocera, Daiwa Securities Group и Bank of Tokyo-Mitsubishi, които ще лицензират мобилен WiMAX в Япония.

Коментар