Toshiba страда от слаб бизнес с телевизори и компютри

toshiba headquarter - ins

Печалбата на Toshiba се влоши през второто тримесечие от слабия бизнес с телевизори и компютри

Японският производител на електроника Toshiba завърши първото финансово тримесечие с по-ниска от очакваната печалба, в резултат на намаляващите продажби на компютри и телевизори.

В периода април-юни чистата печалба на компанията възлиза на 5,3 млрд. йени (около 54 млн. долара), в сравнение със загуби в размер на 12,1 млрд. йени. Анализаторите, анкетирани от Блумбърг, очакваха печалба от 14,5 млрд. йени.

Подразделението за цифрови продукти на Toshiba бележи петкратен ръст на загубата – от 3,3 млрд. йени през второто календарно тримесечие на миналата година до 16,3 млрд. йени за Q2 2013 г. Причината за това е спадът в продажбите на течнокристални телевизори и слабото търсене на компютри, поради изместване на фокуса към смартфоните и таблетите.

В момента японската компания реорганизира губещите си дейности, в частност бизнеса с телевизори и персонални компютри, и се фокусира върху полупроводниковата и енергийната индустрия.

Състоянието на пазара за телевизори се влошава като цяло, макар че в Япония има признаци за подобрение. Компютърният пазар в Западна Европа и Северна Америка също е в упадък, коментира Макото Кубо, старши изпълнителен вицепрезидент на Toshiba за корпоративния сектор.

След публикуване на доклада за тримесечието, акциите на Toshiba паднаха с 3,8% на ниво 425 йени. От началото на годината ценните книжа на компанията са поевтинели с 26%.

Toshiba запази прогнозата си за текущата финансова година, която приключва на 31 март 2014. Японският гигант очаква 29-процентен ръст на чистата печалба до 100 млрд. йени и продажби в размер на 6,1 трлн. йени, които надвишават с 5,2% резултата за миналата година.

По думите на Кубо, слабата йена влияе негативно на компютърния бизнес на компанията в Япония, тъй като увеличава разходите за внос на компоненти. През последната половин година националната валута е поевтиняла с 13% спрямо долара.

Производството на телевизори Toshiba е на минус заради силната конкуренция от страна на южнокорейските гиганти Samsung и LG. В последните две години този бизнес донесе загуби на Toshiba в размер на 100 милиарда йени.

Коментар