Виваком отчете 50% ръст при мобилния интернет

Броят на абонатите на мобилни дейта услуги от Виваком е нараснал с близо 50% през второто тримесечие

Броят на абонатите на мобилни дейта услуги е нараснал с близо 50%

Виваком отчете силно нарастване на абонатите на мобилни дейта услуги за периода април-юни, но приходите и печалбата на оператора падат.

Абонатите на мобилните услуги на Виваком са нараснали с 12% за второто тримесечие на 2013 г., съобщи телекомът. С близо 50% са се увеличили абонатите на мобилни дейта услуги спрямо същия период на 2012 г. и повече от 3 пъти – клиентите на оптичен интернет.

По-ниските цени на роуминг и международно терминиране продължават да оказват влияние върху печалбата на телекома, която пада до 10,7 млн. лв. за второто тримесечие.

Общите приходи на Виваком падат с 8,6 % до 203,6 млн. лв. за периода април-юни, но нарастващият брой от клиенти на мобилните услуги компенсира загубите от наложеното намаляване в цените на едро и приходите по това перо нарастват с 2,2 % до 103.5 млн. лв.

През последната година компанията е инвестирала в оптичната и 3G-мрежа над 70 млн. лв. В резултат на това, максималните скорости за сваляне на данни в ЗG мрежата нараснаха двойно –  до 42 Mbps, а в най-големите градове на страната беше изградена нова оптична инфраструктура.

Финансовото положение на Виваком остава стабилно с наличност по банкови сметки и краткосрочни банкови депозити в размер на 109,7 млн. лв. към 30 юни 2013 г.,сочи отчетът за тримесечието.

Коментар