Как да изберем сървър за офиса

Как да изберем сървър за офиса

Търсете машина, която е създадена да бъде сървър, а не просто един стандартен PC
20/01/2005
Щом като една организация се разрасне и в нея заработят повече от двама или трима служители, сътрудничеството и обменът на файлове неизбежно водят до нуждата от сървър. Казано по прост начин, сървърът предоставя за общо ползване приложения или други ресурси по локална мрежа (LAN) или Интернет. Но разбира се, нищо свързано с компютрите не е толкова просто.
Най-големият източник на объркване е, че хората често използват думата “сървър” по три различни начина: да опишат компютърния хардуер, на който се намират общите за ползване ресурси; да опишат софтуера, който осигурява достъпа до тези ресурси; или комбинация от двете – например “файловият сървър на нашия отдел”.

Имате нужда от сървър ако:
Искате
– да ползвате важни за бизнеса ви приложения на повече от един персонален компютър
– да централизирате всички ваши документи на едно място и да опростите процеса на резервиране и архивиране на данните
– да ползвате широколентов достъп от много компютри
– да поддържате собствен уеб сайт
– да хоствате собствена система за електронна поща
– да ползвате общо принтери
и други устройства
Имате
– твърде много данни, съхранявани на отделни компютри
– пътуващи служители, които се нуждаят от достъп до служебна информация, когато са в движение
или от дома
Губите
ценно време в инсталиране на приложения (или техни актуализации) едно по едно на отделни компютри

Почти без изключение, първият сървър във всяка малка организация е файловият сървър. Като всички сървъри, той се състои от хардуер и софтуер. Макар че хардуер може да бъде теоритично всеки обикновен компютър, от 10-годишен лаптоп до работна станция от висок клас, най-добре е да се използва специализиран сървър, такъв, който е проектиран и изграден за тази цел. Колкото до софтуера, всички популярни настолни операционни системи – Windows XP, Mac OSX, Linux — предоставят базови възможности за обмен на файлове по мрежа. Тези операционни системи също така имат специални версии за сървъри, които предоставят подобрени възможности като например повече едновременни връзки и по-добра система за регистрация и разрешения.

Какъв тип
Независимо с какъв софтуер за сървър ще работите, изборът ви на хардуер се свежда до три възможности:
Споделена работна станция: Създаването на мрежа с равноправен достъп (peertopeer), в която твърдият диск на компютъра на един от служителите в офиса е достъпен за всички останали в мрежата, е лесно постижимо с всяка настолна операционна система. Това решение обаче не е много гъвкаво и може да има негативен ефект върху продуктивността и настроението на човека, който използва споделения компютър.
Излишен персонален компютър: Всеки компютър може да служи за сървър, така че едно популярно и евтино решение е някой стар компютър да се задели само за съхраняване и споделяне на файлове. Но трябва сериозно да премислите дали можете да поверите ценни данни на някой стар компютър. Вашите данни са вашата прехрана. Дали искате да ги рискувате с един несигурен хардуер?
Специален сървър: Най-доброто решение за всяка организация е компютър, проектиран и създаден за работа като файлов сървър. Такива компютри са по-надеждни и имат характеристики и опции за разширение, които липсват в настолните персонални компютри.
Неправилна концепция номер едно сред собствениците на малки фирми е, че един персонален компютър или работна станция може да работи като сървър. Това, че един персонален компютър може да поддържа приложенията, не го прави най-добър избор. Персоналните компютри са оптимизирани да работят с приложения като Word и Excel, но нямат капацитета и паметта на специализирания сървър.

Когато избирате сървър  
Купете
колкото памет можете да си позволите и питайте дали сървърът има слотове за разширение на паметта; допълнителната памет подобрява бързодействието на приложенията
Не бъдете
стиснати по отношение на устройствата за съхранение на данните; уверете се, че сървърът има достатъчно свободно място за разширяване на дисковите масиви  
 Търсете
сървър, който идва с лесни за използване средства за управление
Уверете се
че избраната от вас машина използва предназначени за сървъри процесори, които увеличават бързодействието и обработката на данните; примери за такива процесори са IntelPentium 4 и AMDAthlonMP
Настоявайте
за поне един порт за гигабитов Ethernet

Сървърите са проектирани да съхраняват и обработват данни 24 часа в деня, седем дни в седмицата, 365 дни в годината. Добре е тези машини да имат дублирани източници на захранване за защита на данните в случай на прекъсване на тока, както и твърди дискове, които могат да се инсталират на мястото на повредени, без да прекъсвате работата на сървъра, което би затруднило бизнеса ви. Специалните сървъри просто са по-надеждни от настолните компютри.

Характеристики
След като се убедите, че това, което ви трябва, е специализиран сървър, трябва да гледате за следните характеристики:
Размери и форми. Специализираните сървъри идват в много форми и размери, но за малкия бизнес най-добрият е специализиран сървър от нисък клас във формата на голям персонален компютър. Тази форма е икономична, лесно достъпна и не изисква специален монтаж.
Процесор и памет. За базов файлов сървър е по-важно да има голям капацитет за съхранение на данни. Един добър процесор и разумно количество памет ще осигури на вашия сървър бързодействието, от което имате нужда, за да си вършите работа. Помнете обаче, че с разрастването на вашата компания, сървърът ви ще поеме и други задачи, освен съхраняването на данни. Типът на процесора и количеството памет, които ще купите, зависят от броя на хората и вида на задачите, които вашият сървър трябва да поддържа. За общо ползване на файлове и принтери, добра работа ще върши един процесор Celeron, но ако мислите, че в последствие може да добавите друга задача – като поддръжка на уеб сайт и електронна поща, ще трябва да търсите процесор Pentium 4 или AMDAthlonMP. Купете толкова памет, колкото ви позволяват средствата. Този подход ще ви помогне да бъдете по-подготвени за разширяване на бизнеса ви.
Съхраняване на данните. Твърдите дискове по спецификацията IDE са добри за настолни компютри, но те не са проектирани да осигуряват бързодействието или да се справят с постоянното натоварване, което се изисква от един сървър. Търсете сървър, който поддържа двата стандарта за твърди дискове – SATA и SCSI. Устройствата SATA използват по-малки, по-тънки кабели, което подобрява циркулацията на въздуха във вътрешността на сървъра и намалява топлината. Поради това те са по-добър избор от дисковете IDE. Най-добър е SCSI дискът, макар че е по-скъп. Той е много по-бърз от IDE или SATA диск. Изберете SATA или SCSI система, която има вградена поддръжка на RAID. Тази технология осигурява различни нива на защита на данните. RAID 1, например, записва данните върху два диска, така че ако един от тях се повреди, ще имате резервно копие на данните на другия диск. RAID 5 използва система за проверка на четност (контролна сума), която  позволява на сървъра да възстанови съдържанието на диск, който се е повредил. Хардуерните системи RAID са доста скъпи и може би няма да са ви необходими, ако компанията ви може да си позволи едно прекъсване на ползването на данните, докато те бъдат възстановени от архивите. Независимо от това какъв тип твърди дискове сте избрали, вие задължително трябва да имате някакво решение за резервиране и архивиране на данните – лентово устройство, сменяем твърд диск или оптичен диск.
Разширяемост. Независимо какъв е капацитетът на дисковете, които купувате, вие неизбежно ще почувствате нужда от повече дисково пространство. Прехвърлянето към нов сървър не е лесен процес, така че е най-добре да осигурите разширяемост на сегашния ви сървър. Гледайте за много вътрешни слотове и портове, където да добавите външни SATA или SCSI устройства. Никога не икономисвайте от дискове. Мислете за утрешния ден, макар че купувате днес. Диск с капацитет от 120GB може сега да ви изглежда много голям, но дали ще е достатъчен догодина? Например, ако в момента файловете ви заемат 60GB дисково пространство, пресметнете за колко време сте натрупали това количество данни и на базата на това се опитайте да прогнозирате бъдещите си нужди. Забравете за устройства с USB или FireWire интерфейс. Въпреки че са добри за разширяване на дисковото пространство на настолните компютри, скоростите на трансфер на USB и Firewire са неподходящи, т.е. ниски за системи, които изпълняват ролята на файлови сървъри. Уверете се, че сървърът ви има много комуникационни портове и поне един от тях ще бъде за гигабитов Ethernet. Това ще ви даде възможност за свързване на повече персонални компютри, устройства за разширение, ще ви осигури по-бърз изход към записващите устройства, друг сървър или принтери.
Обслужване и управляемост. Не правете икономии от опциите за обслужване. Повечето доставчици предлагат по-кратки срокове за отстраняване на повреди за сървъри, отколкото за персонални компютри. Ако бюджетът ви позволява и ако не можете да останете дълго без сървъра си, купете си тази опция. Винаги гледайте гаранцията, не купувате тостер все пак. Купете разширена гаранция, която ви осигурява фиксирано време за реакция и отстраняване на повреда (за следващия работен ден, например). Имайте предвид, че средствата за управление на сървъра трябва да са лесни за използване. Би трябвало да можете да ги използвате на всеки персонален компютър. Те дават възможност да наблюдавате трафика на вашия сървър и да видите кога хората го използват най-много. Знаейки кога е най-високият трафик, ви ще можете да направите настройки и да заделите повече процесорна мощ в пиковите моменти.
Приключване на сделката
Ако вашият бизнес е твърде малък, за да си позволите да назначавате ИТ персонал и сте твърде заети, за да навлизате в техническите подробности на сървърите и техния софтуер, най-добрият вариант е да купите сървър посредством риселър. Той ще отговори на всичките ви въпроси и ще ви посъветва относно скоростта на процесора, количеството памет, капацитета на твърдите дискове и други опции на хардуерната конфигурация, която е необходима за специфичните нужди на вашия бизнес.
Другата алтернатива е да купите директно от производител или да наемете консултант. Последният вариант е да се заемете сами с настройката на системата си. Крайното решение зависи от адекватната ви оценка на нуждите на фирмата и собствените ви способности.
Във всички случаи ще сте доволни от един компютър, който е създаден да бъде сървър, отколкото такъв, който е започнал живота си като стандартен персонален компютър. Ако данните на компанията са важни за вас, това е единственият правилен път.

Коментар