Как да изберем MP3 плейър

Как да изберем MP3 плейър
След огромния успех на Apple iPod, хардуерните МР3 плейъри станаха много желани и съответно генерираха голям бизнес за производители и търговци. Логично при засилено пазарно търсене, цените на този тип устройства бързо достигнаха приемливи за широката аудитория нива
По какво се различават MP3 плейърите? Първо, по обема на паметта.Най-малките джаджи идват с около 64MB. Ако приемем, че средната песен от три минути във формат MP3 заема около 4MB, такива устройства в най-добрия случай могат да съберат 15-16 парчета. На това ниво самите плейъри са ефективни флаш устройства и това ги превръща и в портативни решения за съхраняване на данни. На другия полюс са MP3 плейърите от висок клас с капацитет 40GB на твърд диск, а не на флаш карта. Такъв плейър побира около 10 хиляди песни, което би трябвало лесно да засенчи колекциите от записи на повечето хора.
Обикновено записвате вашите песни във формата MP3, който поддържат всички стандартни плейъри. Някои устройства ще приемат също WAV формат (въпреки че размерите на файловете правят този формат тромав за портативни музикални устройства) и WMA (файловете, създадени от Windows Media Player). Бавно си пробива път обаче любимият формат на музикалните ентусиасти – OGG Vorbis. Заради това си струва да проверите, особено ако имате сериозно отношение към музиката, дали плейърът, който купувате, поддържа този формат. Към настоящия момент няма много такива модели. MP3 ще остане масовото решение за определено време.
Повечето устройства от среден и висок клас предлагат възможността да слушате радио. За антена се използва кабела на слушалките, което означава че сигналът на радиото, което искате да слушате, трябва да е силен. Много от плейърите позволяват да записвате от радио, като най-добрите от тях допускат да контролирате честотата и точността на записа.
Друг плюс е възможността на плейъра за запис. Това едва ли е опция от голяма важност, но присъствието й би ви улеснило в множество ситуации. С нейна помощ може да правите гласови бележки, да записвате от радио, ако случайно MP3 плейъра не предлага тази възможност, или да направите запис на любимата си група, докато свири в клуб. С тази функция можете да прехвърляте съдържанието на дисковете си, дори да нямате компютър. Важно е да знаете дали устройството, върху което сте се спрели, може да прави записите в mp3 формат или само в wma. За съжаление, ако то поддържа само wma, свободното ви място ще свърши много бързо, тъй като файловете във формата wma са в пъти по-големи.
Присъствието на екулайзер също е преимущество. Повечето mp3 плейъри предлагат няколко вградени настройки, като блус, рок, джаз, поп и други. Добър вариант е да изберете такъв, който ви позволява да направите и свои настройки, заедно с предоставените от производителя.
Дистанционното също ще ви бъде от полза. За това преди да купите устройството, което сте си харесали, се запитайте дали едно дистанционно с бутони за управление и дисплей, показващ основна информация като име на изпълнител и песен, няма да ви улесни. По този начин ще отпадне нуждата да държите mp3 плейъра в ръка или да го развявате на врата си.

MP3 плейъри: особености  
Два типа
с флаш памет и с твърд диск
Аудио фомати
основно MP3, но някои модели поддържат WAV и WMA  
 Батерия
стандартна АА или ААА за флаш моделите, литиев-йон за тези с твърд диск  
Софтуер
важен е за плеърите с твърд диск  
Дисплей и интерфейс
удобното меню е задължително за моделите с твърд диск

Следващото нещо е интерфейсът. С изключение на най-нискокачествените модели, вашето устройство ще има някакъв вид дисплей и система с меню, откъдето да го контролирате. Това също така означава, че трябва да гледате за бутони върху панела на устройството, за да проверите удобно ли ви е да работите с тях. Самият екран също изисква внимание. Докато повечето флаш плейъри имат екран с два до четири реда и това е напълно достатъчно за тях (а и са доста лесни за четене), то плейърите с твърди дискове съхраняват по-голямо съдържание и следователно трябва да ви осигурят по-добър начин за управление на това съдържание. В този аспект, гледайте за функции като вътрешна осветеност и яснота на текста и се опитайте да видите вашия плейър в действие, за да се уверите, че системата от менюта и средства за контрол е по вашия вкус. Добрата музика е хубаво нещо, но не трябва да плащате за нея с напрягане на очите. Това може би не е толкова важно при моделите с по-малък капацитет, но когато говорим потенциално за хиляди парчета, записани в устройството, си струва да направите по-сериозно проучване.

Идва ред на батерията. Флаш устройствата работят със стандартните AA или AAA батерии и всяка една от тях ви дава няколко часа слушане на музика. В един плейър с твърд диск обаче се изисква повече мощност. Така че повечето от тези устройства са снабдени с литиево-йонна батерия, която ви дава най-малко 10 часа за слушане на музика. Не забравяйте да проверите типа на батерията, преди да платите.
MP3 плейърите се предлагат заедно със софтуер. В даден момент ще искате да включите вашия плейър към компютъра си, за да прехвърлите аудио файлове. И докато флаш устройствата просто се включват към USB порта и започват да копират музика, без да изискват друг софтуер, то плейърите с твърди дискове трябва да съдържат специален софтуер, с помощта на който да сваляте и управлявате своите музикални файлове.
Накрая трябва да се обърне внимание и на естетиката. Само вие си знаете колко важна е тя за вас, но както доказа успехът на iPod, понякога добрият вид оправдава по-високата цена. Достатъчно е да се каже, че пазарът на MP3 плейъри е наводнен с модели, които могат да задоволят всякакви вкусове.

Коментари по темата: „Как да изберем MP3 плейър”

добавете коментар...

  1. Ja

    Нито дума за цап-а, за hi-res, за аудиокниги, букмарки и масса др неща

  2. До Любопитен тип

    Имай предвид, че статията е от 2006 година 😀

  3. Любопитен тип

    Може би бих приел качеството на възпроизвеждане на аудиоустройство да не е на първо място, макар и трудно, но да не се коментира изобщо е смешно и жалко.
    МР3 плейърът не е бижу или някаква друга простотия, а е преди всичко друго устройство за възпроизвеждане на музика!

Коментар