Как да изберем скенер

Само преди няколко години скенерите бяха истински лукс с цени, които започваха от над 500 долара. Прекалено скъпо за повечето потребители. Сега, ако пообиколите компютърните магазини може да намерите устройство с най-основните функции за около 50 долара, а ако сте готови да се разделите с около 200 от зелените банкноти, можете да вземете един доста добър скенер.

За какво ни трябва скенер? Основната работа на което и да е устройство от този тип е да превърне вашите физически изображения и текст в цифров еквивалент. Скенерите се оценят по няколко показателя.

Резолюция. Първият е оптичната разделителна способност (резолюция), която се измерва в точки на инч (dpi). Както можете да очаквате, колкото повече точки от един инч може да обработва сканерът, толкова по-качествено ще бъде сканираното изображение. Минимумът, който в действителност можете да приемете, е 1200dpi. Обърнете внимание, че понякога производителите дават както оптичната, така и интерполираната резолюции. Тази, която е важна, е оптичната, тъй като интерполацията (прочитане на съдържанието между точките, за да се увеличи резолюцията на сканираното изображение) може да се постигне чрез софтуер, ако е необходимо.

Дълбочина на цвета. Следващото нещо, което трябва да следите, е дълбочината на цвета. Известен още като дълбочина на битовете, този показател се отнася към количеството информация, която може да бъде обхваната от всеки отделен пиксел при сканирането. На практика, колкото е по-висок този показател, толкова по-добре устройството ще определя леките разлики в цветовете. Минималната стойност, към която трябва да се стремите, е 24-битов цвят, въпреки че ако работите с прозрачни материали, ще ви се иска да имате повече.

Технология. Въпреки че не е от критична важност, трябва да знаете какъв тип сензор използва скенерът. Най-старата технология, която и в момента се употребява, е CCD -устройство, състоящо се от свързани кондензатори. По-нова технология е CIS (contact image sensor – контактен сензор), която макар и да не осигурява качеството на CCD, навлезе в употреба благодарение на много ниската си консумация на енергия.Това означава, че скенерът би могъл да работи и през USB порт, без да е необходимо да се захранва от електрическата мрежа.

Интерфейс.USB е най-популярният начин за връзка на скенера към компютър. Проверете дали устройството, което ще купувате, e съвместимо със стандарта USB 2.0, за да сте в крак с технологията. Не придавайте голямо значение на интерфейса FireWire, защото той се използва само от професионални системи от висок клас.

Софтуер. Много производители доставят заедно със скенера не само софтуер със своя бренд, но и продукти от други разработчици, предназначени обикновено за обработка на фото изображения и разпознаване на символи (OCR софтуер). Стойностните предложения включват софтуера Adobe Photoshop Elements и Ulead PhotoImpact. Това по правило са орязани версии, в които все пак е запазени съществените функции, като например намаляване на ефекта червено око.OCR софтуерът, който ви позволява да сканирате текст и да го превръщате във файл, подлежащ на текстообработка, не винаги присъства в комплекта на скенера. Приятните изключения ограничените версии на OCR програмите Abbyy Finereader и OmniPage.

Екстри. Накрая, струва си да разгледате внимателно и опциите, които предлагат производителите и търговците на скенери. Например, ако искате да сканирате диапозотиви или негативи, трябва да сте сигурни, че можетe да си купите необходимия адаптер за вашия скенер.

Дизайн. По отношение на дизайна, ако работното ви площ е ограничена, търсете компактно устройство. Имайте предвид също, че възможностите за сканиране на повечето многофункционални устройства от типа “три в едно”са подходящи за ежедневните нужди от сканиране.

Коментари по темата: „Как да изберем скенер”

добавете коментар...

  1. Невена Койчева

    Бихте ли ме насочили към определен скенер, който притежава посочените от Вас добри качества за скениране на снимки и текст и посочили приблизителната цена?

Коментар