Компактен и работлив скенер за офиса: Brother ADS-4900W

Brother ADS-4900W прави безупречно всичко, което се очаква от един скенер – сканира бързо, работи безотказно, здрав и функционален е (снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Светкавично бърз, без засечки, с високо качество, с много възможности за свързаност и с поддръжка на мобилни устройства, със семпъл интерфейс – документният A4 скенер ADS-4900W на Brother е едно от най-добрите предложения за сканиращо устройство, достъпни на пазара в момента.

Фирмите и офисите, които искат да дигитализират хартиените си архиви или по друга причина обмислят покупката на скенер, трябва да включат в радара на вниманието си модела Brother ADS-4900W, удовлетворяващ с лекота всички офисни потребности.

Лесен за боравене

Brother ADS-4900W има семпъл и интуитивен интерфейс за управление, в известен смисъл сравним с простите контроли при телефоните за възрастни – всичко е толкова елементарно за управление, че на човек не му трябва книжка с инструкции или ден разучаване, за да използва машината.

Главното средство за контрол е цветният сензорен дисплей с диагонал 11 сантиметра. Иконите в менюто лесно помагат за намиране на основните неща, които потребителят може да потърси: старт на сканирането, дестинация за сканираните документи и т.н. Отдясно на дисплея има три големи физически бутона – „назад” с красноречива стрелка наляво, „отказ” с красноречив червен хикс, както и „основно меню” с традиционния знак с образ на къщичка. Просто няма как да не разбереш кое за какво служи.

Семпъл плъзгач отгоре вляво на машината позволява отварянето ѝ. Това се налага рядко – само в случай, че сканираният документ заседне. Но подобна случка е малко вероятна, Brother ADS-4900W управлява хартията доста добре и за времето на изпробване нямахме нито един такъв случай, независимо от вида на хартията и обема ѝ.



Скоростен

Бързото сканиране не е приоритет, когато имаш да сканираш една-две странички или пет, но ако има цяла папка с „бумаги”, човек иска да приключи по-бързо, да не стои нащрек „цяла вечност” и да чака дигиталните копия. Е, ADS-4900W е забележително бърз. Той поглъща листовете с 60 страници в минута при стандартната резолюция от 200 точки на инч (dpi). Това прави малко над страничка в секунда! Вижте видеото, за да се изумите как ADS-4900W светкавично „глътва” документите, досущ като прахосмукачка – конфети. С подобно темпо моделът може да сканира двустранно без усилие.

Малко по-бавно се случва сканирането при висока резолюция. И все пак скоростта запазва похвалните 17 страници в минута при 600 dpi. Рядко някой ще има нужда от толкова висока разделителна способност за документи, тъй като качеството от 200 dpi е напълно задоволително за повечето архивиращи системи.

ADS-4900W е предвиден да сканира по 9000 страници на ден. Това е повече от „традиционното” на пазара в момента, което се върти около 7000-8000 страници на ден.



Компактен

Физическите параметри не са определящи при скенерите, защото обичайно ни интересува колко са производителни, но не може да се отрече, че колкото по-малко място заема устройството на работния плот, толкова по-добре. ADS-4900W е компактен – може да се оприличи на купчинка списания А4.

Към него има пластмасова приставка, която се монтира лесно, с едно движение на ръката – това е листоподаващата подложка. Тук могат да се поставят до 100 листа, които да бъдат „глътнати” от скенера за нула време.

Отпред, в долната част, има изтегляща се пластмасова подложка, която посреща и натрупва вече сканираните листове един върху друг. Трябва да се признае, че при скоростта, с която ADS-4900W сканира и изхвърля листовете, не всякога те успяват да „кацнат” правилно в поставката, в същия порядък на сканиране.

Свързаност

Многообразните методи за свързване на този скенер са безспорно голямо удобство за потребителя. Предложеният избор е такъв, че каквато и да е обстановката в офиса, човек все ще намери начин да „върже” този скенер и да го използва.

ADS-4900W може да се свърже директно към компютър чрез USB кабел. Такъв, впрочем, е включен в комплекта. Алтернативно, устройството може да се свърже към локалната кабелна мрежа, като си има Ethernet порт за целта. Но ако не е желателно да се плетат много кабели наоколо, ADS-4900W има възможност да се свърже чрез безжичната мрежа. Настройването става лесно чрез същия интуитивен и семпъл интерфейс.

Най-сетне има и една друга възможност, която не предполага никакво свързване: моделът е способен да сканира документите и да ги запазва направо на USB памет, която се включва директно към скенера. В този режим устройството може да работи, без изобщо да се „закачва” към компютър – достатъчно му е да са включени захранващият кабел и флаш-паметта.

Софтуер

За управление чрез компютър този скенер изисква инсталиране на известно количество софтуер, достъпен от сайта на производителя.

Най-първо по важност е приложението Brother Utilities – основен контролен център за всякакви периферни устройства на японската компания. Софтуерът дава голямо удобство, защото позволява отдалечено конфигуриране на параметрите на скенера. Колкото и удобен и интуитивен да е интерфейсът на ADS-4900W, все пак за мнозина е по-лесно да направят настройките на големия екран на компютъра си с прецизния курсор на мишката.


Чрез Brother Utilities могат да се зададат параметрите „по подразбиране” за скенера, както и други важни особености, например времето на активност преди влизане в стендбай-режим, автоматичното изключване след определено време престой, осветеността и др.

Пак от сайта на Brother се изтегля и специализираното приложение за сканиране iPrint&Scan. Чрез него се командва самият процес на сканиране – тип на входящия документ, размер и формат, цветове, резолюция, възможност за двустранно сканиране.

Интелигентно решение на Brother e възможността скенерът сам да разпознава празните страници, които е сканирал, и да ги „спестява” при запазването на файл.

Пак с помощта на Brother Utilities потребителите могат да обзаведат работния си компютър и с друг полезен софтуер, свързан със сканирането и обработката на сканираните документи, например системата за управление на документи PaperPort, приложението Power PDF, както и мобилното приложение за боравене със скенера ADS-4900W. Накратко, в онлайн центъра за софтуер Brother е подсигурил общо взето всичко, необходимо за обработка на сканираните документи.

Заключение

Като цяло Brother произвежда чудесни бизнес-машини за офиса, а скенерите на тази марка са доста конкурентни предложения на пазара. ADS-4900W е типичен представител на висококачествените решения на бранда и може да се определи като скенер за средно и високо натоварване, подходящ за средни и големи офиси, работни групи, корпоративни пространства – и то не защото има някакви „космически” функционалности, а просто защото прави безупречно всичко, което се очаква от един скенер – сканира бързо, работи безотказно, здрав и функционален е.

Brother ADS-4900W – основни характеристики:

  • Формат: A4
  • Тип: двустранно автоматично сканиране
  • Скорост: 60 страници в минута
  • Резолюция: 600×600 dpi, 1200×1200 dpi
  • Дневно натоварване: 9000 страници
  • ADF: 100 листа
  • Интерфейси: 10Base-T/100Base-TX, IEEE 2.4GHz 802.11b/g/n, 5GHz IEEE 802.11a/n, Wi-Fi Direct, SuperSpeed USB 3.0, USB 2.0
  • Тегло: 3,37 кг

Наличност и цена

Професионалният документен скенер Brother ADS-4900W е достъпен в търговската мрежа у нас от оторизираните партньори на производителя. Устройството се предлага на цена в диапазона 1650-1850 лв. с включен ДДС и гаранция до 3 години при различните търговци.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар