100-гигабитов интернет за европейските учени

Европейските учени ще ползват 100-гигабитов достъп до интернет, в резултат на модернизиране на мрежата GEANT

Европейските учени ще ползват 100-гигабитов достъп до интернет, в резултат на модернизиране на мрежата GEANT

Интернет със скорост 100 Gbps ще получават научните изследователи в Европа. GEANT – свръхбързата паневропейската научноизследователска мрежа, която помогна за откриването на частицата Хигс бозон, обяви, че е възможно да постигне скорост до 2Tbps (терабита в секунда), благодарение на голяма мрежова модернизация.

От днес в основната мрежа е налице капацитет до 500 Gbps. Това означава, че индивидуалните потребители в 32 000 университета, висши учебни заведения, научноизследователски института, училища, библиотеки, музеи, национални архиви и болници ще имат интернет връзка със скорост до 100 Gbps.

„Днес преносът на данни за изследвания е почти толкова важен колкото самите изследвания. Нуждаем се от висока скорост и голям капацитет, за да не изостанем в световната надпревара в сферата на научните изследвания”, коментира Нели Крус, заместник-председател на Европейската комисия.

Генерирането и споделянето на научноизследователски данни нарастват експоненциално, като оказват въздействие върху инфраструктурата на ИКТ, в частност научноизследователските мрежи. Големи проекти, включващи глобални партньори, генерират огромни количества данни, които трябва да се разпределят, анализират, съхраняват и които трябва да са достъпни.

Увеличената скорост на интернет достъпа ще позволи по-бързо сътрудничество по ключови проекти и ще отговори на бързо нарастващото търсене на капацитет за пренос на данни. Мрежата GЕANT ще осигури съществен капацитет в помощ на всички научни дисциплини: от физиката на високите енергии и изследванията на дълбокия космос до науките, занимаващи се с обществени предизвикателства като застаряващото население, диагностицирането на заболявания и изменението на климата.

Целта на GЕANT е да се осигури 99,999 % наличност чрез бързо установяване и справяне с мрежовите грешки, както и чрез силни защитни елементи с цел откриване и предотвратяване на злонамерени атаки. Европейската комисия понастоящем предоставя финансиране за мрежата на GЕANT в размер на 41,8 милиона евро.

Коментари по темата: „100-гигабитов интернет за европейските учени”

добавете коментар...

  1. Saevar

    малиии кви атаки стават с тая скорост …. 🙂

Коментар