Lenovo опроверга твърдения на австралийска медия

Lenovo определи като неверни твърденията на Financial Review за забрана на компютрите й в спецслужбите

Lenovo определи като неверни твърденията на Financial Review за забрана на компютрите й в специалните служби

Lenovo опроверга твърденията на австралийска медия, че компютрите на компанията са били забранени за използване от специалните служби. 

Статиите, публикувани на 27 и 29 юли 2013 г. в австралийското издание Financial Review, твърдят, че Министерството на отбраната е издало забрана към специалните служби да използват компютърно оборудване от Lenovo, не отговарят на истината.

Това гласи разпространено днес официално становище на най-големия производител на компютри в света (по данни на IDC и Gartner за второто тримесечие на 2013 г.).

„Тази новина не отговаря на истината. Няма забрана, издавана от Министерството на отбраната против Lenovo или техните компютри, нито за класифицирани, нито за некласифицирани системи”, категорични са от китайската компания.

В края на миналата седмица се появиха информации, че с писмена заповед компютрите на Lenovo са били забранени за използване в специалните служби на държавите от алианса Five Eyes – САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия. Петте страни си сътрудничат в областта на разузнаването.

По данни на британските служби за вътрешна сигурност и външно разузнаване – MI5 и MI6, китайските компютри съдържали бекдор и уязвимост, които позволяват отдалечен достъп до системата без знанието на потребителя. Твърдението се основава на резултати от тестове.

Коментар