ЕС награди щедро млади учени

Три награди от по 5000 евро получиха млади учени от Германия, Унгария и Ирландия за спечелените първи места в  състезание на ЕС, проведено във Валенсия, Испания, съобщи порталът evropa.bg.
Отличените проекти анализират „проблясващите” водни капки (напр. падащите от сталактити), как растенията сами се защитават от вредители и RSA криптирането. Първи награди получиха също и проекти от Австрия, Чешката република, Франция и Израел.
Кандидатите по проектите бяха на възраст от 14 до 20 години и от 30 страни в Европа, от Китай и САЩ. За да бъде допуснат за участие, отборът трябваше да е победител от национално състезание в сферата на науката.
81-те проекта, участващи в състезанието, покриваха широк набор от научни дисциплини – от астрономия и науки за земята до биология, медицина и социални науки. Някои от участниците са постигнали сериозен научен пробив или са организирали бизнес с цел популяризиране на идеите си.
Състезанието на ЕС е част от програмата „Наука в обществото”, която насърчава младите хора да следват своя интерес в науката и да се отдадат на научна кариера.

Коментар