Компютърният пазар най-слаб от 11 години насам

Пазарът на персонални компютри преживява най-трудните си времена откакто се спука дотком балонът

Пазарът на персонални компютри преживява най-трудните си времена откакто се спука дотком балонът

Пазарът на персонални компютри регистрира най-слабите си резултати от 11 години насам. През второто тримесечие продажбите са намалели с 6,9% и за първи път от 2002 г. бележат спад спрямо предходните три месеца, сочи анализът PC Dynamics на IHS.

Причината за лошите резултати в бизнеса с РС е натискът върху пазара от страна на таблетите. Анализаторите припомнят за срива от 3,7% при лаптопите през 2002 г., който беше предизвикан от спукването на дотком балона.

В последните 10 години продажбите на ноутбуци през второто тримесечие неотклонно растяха, в сравнение с традиционно слабото първо тримесечие. Динамиката на пазара се измерваше с 0,5-6,5%. През миналата година доставките през Q2 се увеличиха с 3,9% спрямо Q1.

Лоши са резултатите и за цялото първо полугодие на 2013. Продажбите на ноутбуци в периода януари-юни намаляват с 11,2% в сравнение със същия период на миналата година, което е най-слаб резултат от 2003 г. насам. За сравнение, през първите шест месеца на 2010 г. пазарът отбеляза ръст от 41,7%.

Компютърният пазар страда от огромния наплив на лесни за използване и евтини таблети. Освен това в РС сегмента се наблюдава застой на иновациите. Според IHS, пазарът на мобилни компютри може да бъде спасен от евтини устройства с висока производителност и ниска консумация на енергия.

Определени надежди се възлагат и на ултрабуците, цената на които постепенно пада, както и на операционната система Windows 8, когато потребителите привикнат към нея.

Пазарът на ноутбуци ще приключи 2013 година с отрицателен резултат. Рецесията през първото полугодие не може да бъде компенсирана от традиционния ръст през вторите шест месеца. IHS прогнозира, че годишните доставки на компютри ще бъдат на минус, както и през 2012 г., когато беше регистриран първият спад от 2001 насам.

По данни на Digitimes Research, през второто тримесечие на 2013 г. продажбите на ноутбуци са намалели с 15,4%, което е нов антирекорд в сегмента. Спадът в периода април-юни е по-голям отколкото за януари-март, когато продажбите намаляха с 13,7% спрямо същия период на миналата година.

Коментар