Магазин в Италия дава стоки срещу работа

Стоките в магазина Портобело, Модена не трябва да се плащат, а да се заработят

Стоките в магазина Портобело, Модена не трябва да се плащат, а да се заработят

В Италия отвори магазин, в който клиентите може да не плащат за покупките. Те трябва да се заработят.

Портобело в град Модена е наистина уникален проект. За да пазарувате в него, не са необходими пари. Програмата току-що стартира, но се ползва с огромна популярност, съобщи украинското издание Комсомолская правда.

В този необичаен магазин не се пазарува с пари, нито с кредитни карти. Клиентите са така наречените „нови бедни”, както в Италия наричат хората, пострадали от кризата. Към тях се отнасят всички, чиито доходи са намалели с повече от 30%.

На доброволците се предлага да се трудят, а за работата се начисляват точки, с които може да се купи храна. Например, човек може да поработи в лагера за пострадали от земетресението: 140 точки на месец за работа три пъти в седмицата.

За сравнение: килограм макарони струва половин точка, 1 кг кашкавал – 2 точки, три литра зехтин – 5 точки. Ако точките не са използвани през месеца, те изгарят, така че е безсмислено да се натрупват.

Градските власти са предоставили безплатно помещение за магазина Портобело, а стоките се доставят от компании-партньори на проекта. Организаторите поясняват, че съзнателно не раздават храната безплатно, а използват схемата „заработваш – купуваш”.

Главната идея на Портобело е да се осигурят основните потребности: храна, работа и общуване, отбелязва председателят на социалната служба в град Модена Анжело Морсели. Безработните трябва да запазят икономическо поведение, да знаят, че всеки продукт има своята цена и да си планират бюджета. Важно е хората да не свикват към безплатна помощ и да запазват желание да намерят работа.

Коментар