Беларус премина към е-система за пътни такси

Австрийската компания Kapsch TrafficCom стартира електронна система за събиране на пътни такси в Беларус. ETC-System ще замести ръчното събиране на такси в 815 км от пътната мрежа на страната.

Системата ще започне работа на сектори от магистралата M1/E30 (Брест – Минск – границата с Руската Федерация) и на спомагателни пътища като връзката между Минск и международното летище – Mинск.

Е-таксуването ще бъде задължително за превозни средства с максимално тегло в натоварено състояние над 3,5 тона, както и за МПС под 3,5 тона, които са регистрирани извън Митническия съюз на Беларус, Русия и Казахстан.

Системата за събиране на пътни такси, базирана на специализирана комуникационна технология на къси разстояния, бе подготвена от Беларуското подразделение на Kapsch през есента на 2012 г. Екипът по проекта е съставен от 90 от общо 160 служителя на фирмата в страната, които инсталират 56 арки за управление на трафика и 48 точки за обслужване на клиенти.

В допълнение се задействат и два центъра за управление на данни, 500 000 бордови устройства за автоматично плащане и 16 специално оборудвани контролни автомобила, които се предоставят на Транспортната Инспекция в Беларус.

Kapsch печели договора за прилагане и изпълнение на ETC-система в Беларус с национално покритие през февруари 2012 г. Размерът на цялостната инвестиция е 267 милиона евро.

Приходите от таксуването ще бъдат насочени към разширяване и модернизацията на пътната инфраструктура на Беларус в съответствие с европейските стандарти, съобщи Ервин Топлак, главен оперативен директор в Kapsch TrafficCom.

Коментар