Gartner: Прегърнете облака или умирате

Йън Мариот предупреди офшорните доставчици да побързат с възприемането на облачните услуги, ако искат да останат на пазара

Йън Мариот предупреди офшорните доставчици да побързат с възприемането на облачните услуги, ако искат да останат на пазара

Доставчиците на услуги трябва да възприемат публичния облак или рискуват да бъдат забравени в един бързо разрастващ се пазар, предупреди в нов свой доклад анализаторската компания Gartner.

Ако сте изпълнител на поръчки за аутсорсинг и все още не разполагатe с убедителна история в облака, време е да се събудите и да помиришете кафето, е посланието в ново изследване на Gartner, което показва бързо възприемане на публичния облак в компаниите. Анализаторите отчитат продължаващ силен растеж на публичните облачни услуги, с увеличение на разходите на крайните потребители с 18% до $131 милиарда в световен мащаб през 2013 г.

След две години този пазар ще превиши $180 милиарда. “Първоначалната съпротива срещу публичния облак намалява и клиентите започват да осъзнават ефективността на подобни решения”, коментира вицепрезидентът на Gartner Йън Мариот. Много ИТ директори може да прескочат частния облак и да преминат направо в публичния.

За офшорните доставчици, които оперират в няколко географски райони и индустии, стратегическите инвестиции в облачни услуги са задължителни, според Мариот. Той дава за пример сериозното забавяне в ръста на Топ 10 доставчици на услуги, базирани в Индия, в периода 2011-2012 г., в резултат на липса на облачна стратегия.

Все пак офшорните доставчици няма да изчезнат, а ще допълнят дейността си с клауд базирани услуги. Така те ще поддържат по-балансиран портфейл от управлявани услуги и други традиционни подходи, в допълнение към хоризонтално и вертикално базираните облачни предложения.

Доставчиците на услуги, които са бавни, не могат или не желаят да инвестират в преминаване към облака, рискуват да спрат ръста на приходите си, предупреждава Gartner. Според Мариот, доставчици, които не отговарят на тези значителни промени на пазара, може да претърпят спад на акциите, да бъдат погълнати от други доставчици или да изчезнат от сцената на офшорните услуги.

Коментари по темата: „Gartner: Прегърнете облака или умирате”

добавете коментар...

  1. Ел Кух

    Всяка изтръпнала физиономия дава акъл. Да ходи да подстригва калинки в облаците.

  2. бат Илия

    Един комшия вече се спомина. Овчар беше човека и от една година му викам да прегърна облака, а той не. Това вика било умишлено измислени глупости и внушения за да си направят още една пазарна ниша. Е не, ама ей го какво стана. Още следобед ще тичам да го прегръщам, че знайш ли.

  3. Avatar952

    Нещата не са точно както г-н Мармот ги представя – публичните облаци може и да са приемливи за частните потребители, но никоя сериозна компания няма да си изнесе важните процеси в публичен облак. Особенно след скандала около ПРИЗМ и другите подобни програми. Така че поне за компаниите единствената реална възможност за оптимизиране на ИТ процесите си остава частния облак.

  4. хосе халапиньо

    Тоя да вземе да се качи на един самолет и да ходи да се метне да си прегръща облаците 😀

  5. zombody

    Ха-ха-ха. Няма проблем, като умрем пак там ще идем 🙂

Коментар