Трета сила на мобилния пазар е малко вероятна

Преднината на Samsung и Apple e толкова голяма, че останалите играчи имат нищожен шанс да ги конкурират

Преднината на Samsung и Apple e толкова голяма, че останалите играчи имат нищожен шанс да ги конкурират

Появата на трета сила на пазара за мобилни устройства е малко вероятна, сочи анализ на ABI Research. Компанията прогнозира трудни времена за производителите на смартфони, които искат да конкурират грандовете Samsung и Apple.

Южнокорейският гигант е лидер по продажби на устройства почти във всяка ценова категория. Само в сегмента на смартфоните от висок клас Samsung има сериозен опонент в лицето на Apple.

Според анализаторите, пазарът на смартфони навлиза в ново, по-зряло ниво, където ключова роля играят иновациите, а Samsung ще продължи да бъде безусловен лидер. Компанията предлага два пъти повече модели от всеки друг производител на 13 пазара, изследвани от ABI Research.

Голямата преднина на Samsung и Apple оставя нищожни шансове за успех на останалите играчи. Това важи с особена сила за производителите на Android устройства, както и на апарати с неконкурентни платформи, отбелязва Ник Спенсър от ABI Research.

По неговите думи, трудно би се появила трета сила, способна да се противопостави на Samsung/Android и Apple. По-скоро в близко бъдеще ситуацията ще остане непроменена, смята анализаторът.

По данни на ABI Research, през второто тримесечие на 2013 година са продадени 214 милиона смартфона, което е с 43,8% повече спрямо същия период на миналата година. Продажбите на обикновени телефони през тримесечието са нараснали със 7%, което, според анализаторите, е типично поведение за сегмента в средата на годината.

Лидерът Samsung е продал в периода април-юни 74,5 млн. телефона, което отрежда на компанията 35% пазарен дял. Apple държи 15-процентен дял, благодарение на продадените 31,24 млн. устройства iPhone, по данни на IDC.

Глобалният пазар на смартфони възлиза на 237,9 млн. броя през второто тримесечие, според IDC. В сравнение със същия период на миналата година продажбите са се увеличили с 52,3%, което е най-високият ръст за последните пет тримесечия. Спрямо първото тримесечие на 2013 г., ръстът на пазара за смартфони е 10%.

Коментари по темата: „Трета сила на мобилния пазар е малко вероятна”

добавете коментар...

  1. kaliostro

    Важно е кой поръчва и плаща за тези анализи! Ако съм печеливша марка, колко му е да отделя някой друг милион да вдигна малко словестна пушилка… .

  2. Орлин

    Samsung може да имат 5 пъти повече модели от другите производители, но каква е разликата между моделите им? При някой тяхни модели, разликата е само в името.

  3. Наистина ли?

    Преди време имаше подобна прогноза, но за пазара на АРМ процесори, където експертите ни убеждаваха, че малките играчи ще изчезнат. Нищо такова не се случи, даже напротив. Производители като MTK и дори Rockchip постепенно набират популярност и получават поръчки от реномирани производители. Първият 8-ядрен чип с АРМ архитектура вероятно ще е на МедиаТек, а че цената му ще е конкурентна е вън от всякакво съмнение.
    Освен на статистическите данни, подобен род анализи не бива да вадят чак толкова генерални изводи или поне да го правят в по-предпазлива форма и да се изрично да се посочи, че се отнасят за краткосрочен план. Защото всеки производител има R&D звено и е въпрос на време да станем свидетели на пробив в дадена област, който ще преобърне отново палачинката.

  4. Blah

    Ъммм, както преди години Nokia и BB владееха пазара и никой не виждаше заплаха за тях… времената се менят и побеждава не по-големия, а по-гъвкавия и иновативен. 🙂

Коментар