Протеза от 3D принтер се управлява с мисъл

Американски ученик конструира протеза, която може да се разпечата на 3D принтер и да се управлява със силата на мисълта.

Изобретението на 17-годишния Ийстън Лачапел е десетки пъти по-евтино от съвременните протези, заедно с всички свои датчици, съобщи TGDaily.com. С цена от само 400 долара, протезата може да облекчи живота на много хора.

Лачапел не е учил в специално училище, нито е посещавал каквито и да е курсове по роботехника и електроника. Геният е постигнал всичко чрез самообучение, вкл. как да ползва 3D принтер. Тласък на усилията му дава среща с момиче, чиято високотехнологична протеза струвала колкото два съвременни автомобила. Лачапел конструира протезата не в лаборатория, а в собствената си стая.

В процеса на работа той направил десетки версии на протезата. Всеки нов екземпляр бил по-добър и по-функционален от предишния – серво-приборите ставали по-сложни, размерите на конструкцията намалявали, а сигналите, подавани от мозъка, се разпознавали все по-правилно.

В резултат, протезата на Ийстън Лачапел в момента е по-силна от обикновената човешка ръка – един пръст от нея издържа до 22 кг тежест. Според изобретателя, подобна протеза дори крие риск. Сигналите от мозъка се прочитат чрез безжична система, работеща на базата на електроенцефалография.

Редица сериозни организации, вкл. НАСА, вече са проявили интерес към 3D протезата. В момента Ийстън Лапачел работи като стажант в космическата агенция.

Коментар