Intel ще налага компютри с отворен хардуер

Едноплатковият компютър MinnowBoard работи под управление на Linux и е направен от достъпни компоненти

Едноплатковият компютър MinnowBoard работи под управление на Linux и е направен от достъпни компоненти

Intel инициира проект за хардуер с отворен лиценз, по подобие на софтуерните разработки с отворен код. Първият продукт в рамките на проекта MinnowBoard.org е едноименният едноплатков компютър.

MinnowBoard стъпва на 32-битов процесор Intel Atom E640 с едно ядро, работещ на тактова честота 1 GHz, видеоадаптер Intel GMA 600, 1 GB оперативна памет и 4 MB флаш памет за запис на фърмуер.

Компютърът поддържа карти памет microSD, дискове с интерфейс SATA2 3 Gbps и няколко USB устройства. Налични са аудио вход/изход и контролер за локална мрежа със скорост до 1 Gbps. Платката има размери 10,7×10,7 см.

MinnowBoard се предлага с дистрибуция Angstrom Linux и струва 199 долара. В допълнение към компютъра, потребителите могат да купят разширителни платки и да ги монтират на няколко етажа над MinnowBoard.

На сайта на доставчика MinnowBoard.org е достъпна цялата необходима документация, вкл. схеми на компютъра. Всички тези материали могат да се ползват под отворен лиценз Creative Commons.

Целта на MinnowBoard.org е да наложи шаблонен компютър с Intel архитектура, който може лесно да се копира и е максимално отворен и като хардуер, и като софтуер. Компютърът се състои от вече остарели компоненти – процесорът, например, е от 2010 г., които са достъпни на пазара на ниски цени.

Дистрибуцията Angstrom Linux е предназначена за вградени системи, към които се отнася и MinnowBoard. За тази платформа са налични голям брой допълнителни пакети, оптимизирани за различни сценарии на експлоатация на вградената система.

Редица компютърни ентусиасти експериментират с едноплаткови Linux компютри. Но с новия проект, за първи път подобна идея може да бъде разгърната в голям мащаб.

Коментари по темата: „Intel ще налага компютри с отворен хардуер”

добавете коментар...

  1. 007

    Кви199$, кви 5 лева??? Такива компютри има отдавна на пазара на цени от порядъка на 30-40$

  2. (:

    Като не спечелиха състезанието с ARM, правят нови опити.

    Е, нищо, поне потребителите печелим 🙂

Коментар