Nokia приключи сделката със Siemens, готви съкращения

Nokia Siemens Networks вече е 100% собственост на Nokia и ще оперира под ново име

Nokia Siemens Networks вече е 100% собственост на Nokia и ще оперира под ново име

Nokia завърши сделката по изкупуване на дела на Siemens в съвместното им предприятие за телекомуникационно оборудване Nokia Siemens Networks.

Сделката между двете компании беше обявена на 1 юли 2013 г. Предприятието вече е изцяло собственост на финландската мобилен гигант и се нарича Nokia Solutions and Networks, запазвайки абревиатурата NSN.

Запазва се и досегашното ръководство на NSN. Раджив Сури остава главен изпълнителен директор, а Йеспер Овесен – изпълнителен председател на борда на директорите.

Nokia плати 1,7 млрд. евро на своя немски партньор, за да стане 100-процентов собственик на NSN, един от най-големите доставчици на телекомуникационно оборудване в света.

Според различни източници, Nokia планира да оптимизира структурата на компанията, което е свързано и със значителни съкращения на персонал. Към края на юни щатът на NSN наброява 50 500 души, но след оптимизацията ще бъде сведен до 42 000.

Не е изключена продажба на част от активите на NSN във Финландия, Индия и Китай. Nokia може да прибегне до подобни непопулярни мерки, заради силната конкуренция от страна на Ericsson и Huawei.

Коментар