Човешкият мозък е по-мощен от суперкомпютър

Международен екип от учени извърши най-задълбоченото досега моделиране на невронната активност на главния мозък на човека.

Изследователи от Германия и Япония са симулирали мозъчния процес в продължение на една секунда, като за прочитане на информацията са използвали един от най-мощните суперкомпютри в света – K-computer и отворен софтуер NEST, съобщи TG Daily.

Задачата на учените е била да имитират активността на 1,73 милиарда нервни клетки, съединени с 10,4 трилиона синапса. Ако ви се струва много, имайте предвид, че това е само 1% от общата мрежа нервни клетки в главния мозък.

Симулацията с продължителност една секунда показала колко могъщ е човешкият мозък. За да прочете всички данни и да моделира процеса, суперкомпютърът е трябвало да работи на предела на своите възможности в продължение на 40 минути. Задействани са били около 83 000 процесора и 1 петабайт памет.

Изчисленията показват, че за имитиране на работата на човешкия мозък в реално време е необходим стотици пъти по-мощен суперкомпютър.

Моделирането, извършено от японски и немски учени, е част от глобален план за създаване на пълноценен изкуствен интелект. В момента най-развитата система не може да се сравни с мозъка дори на 4-годишно дете.

Коментари по темата: „Човешкият мозък е по-мощен от суперкомпютър”

добавете коментар...

  1. ivanka

    ve4e e izljazal super komputar nare4en i brain koito moze da pronikne v mozaka na 4evek i da te kontrolira as samata sam takav ekxperiment i mi 4istjat mozaka mazami i negovata prijatelka ste se raspostrani na vjakade mnogo hora ste omirat bez najkoi da im vjarva 4e tova e istina misljat gi za ludi ,no aparata na i braian

  2. Anonymous

    o6te po interesnoto e 4e daje i ne si mi interesen i naprotiv tujno e 6toto si poredniq koito me ybiva pojelavam ti edin den da si hode6t Razklonitel Petre i da moje6 vsi4ko kakvoto re6i6 da si vklu4i6 za mene ne se pritesnqvai

  3. Anonymous

    Abe Petre ti da ne si robot be Kakva pamet kakuv mozuk lelelelele napikal sum se realno e vika6 a Mi 6tom me4tata ti e da 4ete6 mislite na baba si i vsi4ki da sme ne o6te po ymrqli a totalno ednakvi daje i da piem i vdigame 4a6ata s kafe cqlata planeta v edin i su6t moment

  4. Peter

    Драгомире, давам ти още неща за размисъл има случаи на болни хора на които се е наложило операция по отстраняване на половината мозък. След подобни операции за огромна изненада, пациентите са живи и могат да ходят, да говорят, но са с големи ограничения в паметта и способността да смятат числа и да учат. Интересно за размисъл каква е разликата ами ако са били отстранили лявата част вместо дясната част (полукълбо) от мозъка ? Още по-интересно за експериментиране какво би било ако двете полукълба на мозъка се разделят и оставят да живеят в две отделни тела? Тези “двамата” това един и същи човек ли ще са? Означава ли, че едно съзнание може да се разреже на две отделни такива?

    Относно капацитет или обем памет – квантовия компютър може да кодира такова количество информация, че да се моделира и изчислява цялата вселена. Това е математически обосновано и описано.

    За човешкия мозък, да може и е способен на да прави въображаеми модели, мисловни експерименти, да открива знания и информация от нищото както ти казваш Драгомире. Защо да не може да бъде способна на това и една машина, да прави експерименти и да прави открития?
    Машина, която проектира и създава други машини – какво му е странното и невъзможното?

    Дори сега има разни устройства, протези, машини управлявани от човешка мисъл. Може и скоро да създадат устройства или интерфейс за предаване на мисли и информация директно между мозъците на хората – това е съвсем реално.

    Въпреки всичко човешкия мозък е твърде ограничен и с обидно малък срок за живот.
    Чисто физически е изчислено, че паметта средно, която може човек да съхранява е 2.5 пета байта или това се равнява на видео запис с дължина 300 години, ако се пусне да се изгледа, а най-старите хора, за които е известно и доказано доживяват едва да 115-117 години. 1 пета байт е 1000 тера байта тоест не е никак толкова впечатляващо в сравнение с един съвременен център за данни.

  5. Драгомир

    Човешкият мозък НЕ Е компютър, а е резонатор на енергии. Изчислителната му мощност е слаба, но “информацията”, която получава отвън е огромна. Така че и след като бъде догонен по мощност, пак няма да се получи очаквания резултат.
    Замисляли ли сте се, че някои решения се взимат не след активно обмисляне, а идеята изплюва така да се каже от нищото. Е това не са фонови изчисления на мозъка…

  6. Peter

    Точно имаше, публикации за програми равняващи се по IQ на 4-5 годишно дете.
    Няма да е толкова далеч времето, когато учените ще разберат на 100% как работи мозъка и тогава ще излезе жестоката истината, че човешкия мозък не толкова “мощен” и уникален. Бъдещите компютри ще бъдат милион пъти по-ефективни.

    Много хора дезинформират и вредят с подобни нелепи изказвания за сравняване на “мощности” компютър / мозък. За точно каква мощност?
    Ами нека да сравняват по “мощност” олимпийски спортист бегач с автомобил или бягащ робот – не е трудно да се разбере кой е по-добър.

    Колкото и да не им се иска да признаят истината някои хора – човешкия мозък е непълноценен, неефективен, ограничен с кратък срок на годност след което се разпада и загнива.

  7. Anonymous

    до 20-30 г. ще бъде друго.

Коментар