Глобул отчете над 15% спад за второто тримесечие

Глобул обяви спад на приходите и печалбата за второто тримесечие

Глобул обяви спад на приходите и печалбата за второто тримесечие

Общите приходи на Глобул за второто тримесечие на годината отбелязаха спад от 15,1% до 87 млн. евро, в сравнение със същия период на миналата година.

Спадът е резултат най-вече от рязкото намаление на цените за терминиране, наложено от регулатора на 1 юли 2012 г., с допълнително намаление на тези цени в сила от 1 януари 2013 г., сочи финансовият отчет на оператора.

Ако не се вземат предвид промените в цените за терминиране, приходите на Глобул за тримесечието биха отбелязали ръст от 3,7%.

Приходите от услуги за периода са намалели с 18,9% отново, най-вече заради по-ниските цени за терминиране. Ако не се взима предвид този фактор, приходите от услуги биха отбелязвали ръст от 2,5%, спрямо същия период на миналата година.

Печалбата на Глобул преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) за второто тримесечие на 2013 г. е намаляла с 12,3% до 34,2 млн. евро, в сравнение със същия период на 2012 г., докато показателят за печалбата преди данъци, лихви и амортизации като процент от общите приходи на компанията се е увеличил с 1,3 процентни пункта спрямо същия период на миналата година. Ако не се взима предвид ефектът от новите цени за терминиране, EBITDA e с 21,9% повече, в сравнение със съответния период на предходната година.

Клиентите на абонаментните програми са се увеличили до над 2,9 милиона, отбелязвайки ръст от 8,6% в сравнение със същия период на миналата година и представляват 63% от всички клиенти на оператора. Броят на потребителите на предплатените услуги на компанията също е нарасна с 2,9% през първото тримесечие на годината.

Продължава и ръстът на абонатите на фиксираните услуги на Глобул, като в края на тримесечието те наброяват почти 230 000, а абонатите на услугите за мобилен пренос на данни (без да се броят абонаментите от типа machine-2-machine) се е увеличил с 84% спрямо същия период на миналата година.

Средното месечно потребление на един потребител за периода остава стабилно спрямо същия период на миналата на година – 155 минути, докато средният приход от един потребител за тримесечието е намалял с около 24% до 10,90 лв., отново най-вече под влияние на драстично по-ниските цени за терминиране.

Клиентите на Глобул са се увеличили с 6,4% през второто тримесечие на 2013 г. спрямо същия период на миналата година и вече надминават 4,6 милиона.

Коментари по темата: „Глобул отчете над 15% спад за второто тримесечие”

добавете коментар...

  1. divoto

    а и това тарифиране на 60 секунди……
    нагло е.

  2. Peter

    Горките, да ги оплакваме … дори и с някои наложени ограничения мобилните оператори пак грабят и мамят хората. Цените са още високи, а договорите неизгодни за мобилен Интернет – какво се е променило тогава !?

Коментар