Два манастира у нас с онлайн библиотеки

Рилският манастир вече разполага с онлайн библиотечна система

Рилският манастир вече разполага с онлайн библиотечна система
(снимка: Дирекция на Природен парк Рилски манастир)

БАН инсталира он-лайн версия на автоматизираната система BASLIB в двата най-големи български манастира – Славянобългарския Манастир „Свети Великомъченик Георги – Зограф в Света Гора (Атон) и Рилския манастир „Свети Иван Рилски”.

През последните години Цeнтралната Библиотека на БАН (ЦБ) адаптира и внедрява BASLIB и в други български библиотеки, музеи, архиви и галерии, съобщи сайтът на академията.

BASLIB вече е инсталирана в Софийски исторически музей, Държавна агенция „Архиви”, Археологическия музей на БАН, галерията и историческия музей в Казанлък, Художествена галерия „Илия Бешков” в Плевен и др.

Подготвените бази данни, съдържащи информация за дигитални обекти от водещи музеи и културни институции, са прехвърлени на сървъра на европейската дигитална библиотека Europeana.

Коментари по темата: „Два манастира у нас с онлайн библиотеки”

добавете коментар...

  1. Manuncho

    Няма обществена поръчка, защото инсталацията е БЕЗПЛАТНА. Не се правят уебсайтове на манастирите, а описание на старопечатни книги и худ. произведения по МЕЖДУНАРОДНИ стандарти.

    А знаете ли какво е Europeana? Вековни музеи, библиотеки и университети от всички ЕС страни участват в тази програма, за да покажат своята култура и история, но не знаят, горките, че са калинки.

  2. Венета Савова

    Коментарите ви, дори и да имат някакво основание, което аз не знам, ясно показват, че никога не сте работили с документи от архиви, които са недостъпни или пък е въпрос на огромно усилие да се ползват. Така че, едностранчивостта ви не е полезна и уместна в случая. Адмирирам подобни онлайн ресурси!!!!

  3. Светлана

    Много ми прилича на случая с поръчката за туристическо лого и реклама за България, която струваше милиони лева. Милиони лева за една лого картинка приличаща на пържено яйце.

    Тук, че няма наука е повече от шокиращо ясно.
    Колкото наука имаше в уеб страничката за рейтинговане на ВУЗ-ове струваща 2 милиона лева! Показват се едни таблици с много любопитни данни – покавза се за пример общата сума от вързрастта на служителите в даден ВУЗ и още подобни …

    Питам се, защо ли не е имало публично обявен конкурс за това? Как ли е минало такова нещо? Явно няма никакви промени пръскат се милиони и сега, за да пируват калинките.

    За тази програма са точили пари още от 2000 г.

  4. Иван Банаджевский

    Добре върви науката и научната работа в България и учените правят уеб сайтове.
    Учени-калинки блаженстват цъкат Виндоус, Excel, Word, WordPress, Joomla.

    Това е част от спецификациите на програмата:

    Програмата BASLIB е реализирана на Borland C++ Builder.
    BASLIB работи в среда Windows XP с бази от данни.
    Има много таблици – главната се нарича мастер.

    Дори сама Централната библиотека на БАН ползва готов и безплатен уеб сайт на Plone.
    Дават се пари на учени-калинки, които вместо наука да правят уеб сайтове.

    Хората са ощетени работещи по научни проекти за сметка на псевдонаучните калинки.

Коментар