NSA заменя 90% от сисадмините с компютри

Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ планира да уволни 90% от системните администратори, съобщи нейният ръководител Кейт Александър по време на конференция за киберсигурност.

Сисадмините ще бъдат заменени с компютри, предаде Huffington Post. В момента в NSA работят около 1000 системни администратора, но от тях ще останат само 100.

По думите на Александър, замяната на хора с нови технологии ще направи изчислителните системи по-надеждни и защитени.

Създаден е порочен кръг, в който хората едновременно се занимават с предаване на данни, обезпечаване на мрежова сигурност и други дейности, които машините могат да изпълняват по-добре, заяви Кейт Александър на среща с шефовете на ФБР и ЦРУ.

„Цялата ни работа се крепи на доверие. И ако хора, които имат достъп до секретни данни по задължение, решат да злоупотребят със своето положение, това може да нанесе големи щети на нацията”, казва Александър.

Ръководството на агенцията ще се опита да ограничи обема на информацията, до която хората имат достъп.

В своята реч генералът не спомена Едуард Сноудън – скандалния бивш служител на ЦРУ и системен администратор в NSA, който изнесе шокиращи данни за следене на потребителите в интернет от страна на специалните служби.

Извън всякакво съмнение обаче, решението за замяна на сисадмините с компютри е провокирано именно от постъпката на Сноудън, който в момента пребивава в Русия, за да не бъде съден в САЩ.

Коментари по темата: „NSA заменя 90% от сисадмините с компютри”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Като намалят системните администратори, то ще получат впечатляващ ефект. Админите не само осъществяват рутинни действия, но и някои съвсем творчески. Като ти приложат някаква супер иновативна атака на сигурността, то админа все пак може да реагира. Компютърът – не може (то последният така или иначе си го има физически).

    От друга страна тези останали 100 администратори не е ясно дали няма да могат да вършат цялата работа. Между тях може и да се намери новия Сноудън, но този път информиран за 10 пъти повече секретни данни. Дали правилното решение не е вместо да ги намаляват, то да увеличат админите така, че всеки от тях да има достъп до нищожно количество секретна информация?

  2. (:

    Системните администратори администрират компютрите. 90 оттях ще бъдат заменени от компютри, които … ще администрират другите компютри …

    Предполагам останалите 100 администратори ще бъдат заменени от Skynet в близко бъдеще 🙂

Коментар