ИТ бизнесът иска реформа в надзора над NSA

Водещи компании от Силициевата долина искат повече прозрачност и надзор на дейността на Агенцията за национална сигурност на САЩ

Технологичните компании се конкурират ожесточено със своите продукти, но могат да работят и заедно, когато това има значение за бизнеса им. Facebook, Google, Amazon и редица други ИТ гиганти  искат от депутатите да реформират закона за наблюдение на Агенцията за национална по сигурност на САЩ (NSA, АНС).

По-конкретно, Силициевата долина настоява за реформи на Раздел 702 от Закона за изменение на FISA (Закон за наблюдение на чуждестранните разузнавателни служби), който изтича в края на годината. Този раздел нашумя през годините, особено след изтичането на информация от Едуард Сноудън, когато стана очевидно, че това е правната основа на програмите на АНС, които събират електронни съобщения.

Теоретично, тези програми са предназначени да следят чуждестранни граждани в чужбина, но бе доказано, че АНС събира и данни за американците. Това е същият раздел, който беше използван за разрешение и на спорната програма PRISM, огласена от Едуард Сноудън.

Самата АНС призна, че събира повече данни, отколкото би трябвало. Миналия месец агенцията заяви, че ще спре събирането на данни по Раздел 702, тъй като е силно критикувана за тази си дейност. Това обаче не е достатъчно за доверието на технологичните компании.

Amazon, Facebook, Twitter, Google и редица други компании искат от депутатите да направят промени, преди да разрешат преупълномощаване на наблюдението по Раздел 702. В частност, те настояват за по-голяма прозрачност и надзор, а също така желаят АНС да ограничи количеството информация, която събира по такива програми.

Освен това технологичните компании биха желали да могат да разкриват повече подробности относно изискванията на АНС в своите отчети за прозрачността. През последните няколко години те си спечелиха правото да съобщават за редица искания на Агенцията, но това все още не е достатъчно.

И накрая, компаниите настояват за по-голяма прозрачност относно това как се използват комуникациите на американските лица, съобирани случайно по Раздел 702, вкл. колко често има заявки към базите данни по идентификатори, които са обвързани с лица от САЩ.

В списъка на компаниите, подписали писмото, влизат още Adobe, Airbnb, Automattic, Cisco, Cloudflare, Dropbox, Evernote, LinkedIn, Microsoft, Mozilla, Pinterest, Lyft, Reddit, Snap, Uber и Yahoo.

Коментари по темата: „ИТ бизнесът иска реформа в надзора над NSA”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Това, което ме ужасява е, че не се стремят да спечелят доверието на собствените си граждани, а на технологичните компании.

  2. Общанието - културен отказ

    отчети за прозрачността

  3. Ми

    Браво! Редно е това, което вършат с парите на данъкоплатците да е прозрачно за тях.

Коментар