Добри хакери осуетиха следенето на десетки хиляди потребители

Огромен брой потребители на смартфони са следени, без да подозират за това
(снимка: CC0 Public Domain)

Добросъвестни хакери спасиха 76 000 потребители на смартфони от наблюдение с шпионски софтуер, инсталиран на устройствата им. Програмата WebDetetive повече не може да събира данни за своите жертви.

Неназованите хакери, за които съобщава TechCrunch, твърдят, че са получили достъп до системите на WebDetetive, разработчик на „stalkerware”, и са премахнали информация за наблюдаваните устройства, за да защитят жертвите от наблюдение.

Шпионският софтуер осигурява безпрепятствен достъп до устройството на дадено лице, както за нуждите на правителство, което иска да следи гражданите, така и за престъпници, събиращи незаконно данни. Сега WebDetetive не може да събира данни от устройствата на своите жертви.

Wikipedia подчертава следните основни отличителни характеристики на софтуера от тип „stalkerware”:

  • наличие на функции за наблюдение (keylogger, екранни снимки, наблюдение на интернет активността, проследяване на местоположението, видео и звукозапис);
  • работа в скрит режим (без да уведомява потребителя, не е в списъка с инсталирани програми, маскирани като системни процеси);
  • деактивиране на вградената в операционната система антивирусна защита, както и на защитата за инсталиране и/или работа на приложението;
  • инсталация, която заобикаля официалните магазини за приложения.

Според хакерите, WebDetetive е проследил над 76 000 устройства и техните собственици, събирайки повече от 1,5 GB данни. Виртуалният Робин Худ е изтрил цялата информация, до която WebDetetive е имал достъп. „Защото #f**kstalkerware”, пишат хакерите.

Кешът на данните, споделен от хакерите с TechCrunch, дава индикация какво са успели да постигнат със сървърите на WebDetetive. Съдейки по информацията от организацията с нестопанска цел DDoSecrets, която регистрира данни, попаднали в публичното пространство, хакерите са получили достъп до IP адресите и характеристиките на устройствата на жертвите на WebDetective.

Коментар