Система за масово следене използва рекламни идентификатори

Мобилните устройства са удобен инструмент за проследяване на заподозрени лица
(снимка: CC0 Public Domain)

Американската полиция и други правоприлагащи органи използват евтин инструмент за проследяване на мобилни устройства дори в общности с население под 100 000 души. Става въпрос за система, наречена Fog Reveal, за която се твърди, че е в употреба поне от 2018 г.

Fog Reveal се използва от власите за разследване предимно на тежки престъпления като убийства и безредиците в Капитолия. Системата е разработена от компанията Fog Data Science, базирана във Вирджиния.

Според местните закони, използването ѝ е разрешено без заповед, а резултатите идват моментално. Обикновено, за намиране на мобилно устройство се изисква заповед и контакт с Apple или Google, като в някои случаи на службите отнема седмици, за да получат отговор.

За да проследи геолокацията на джаджи, Fog Reveal използва рекламни идентификационни номера, които са уникални за всяко мобилно устройство. Данните влизат в системата от агрегатори, а те ги получават от приложения, които предоставят насочена реклама, например за клиенти на Waze и Starbucks.

В същото време веригата кафенета и услугата, собственост на Google, очаквано отричат ​​да са дали изрично съгласие на партньорите си да споделят данни с Fog Reveal.

Информация за шпионската услуга е получена от служители на правозащитната организация Electronic Frontier Foundation (EFF), които впоследствие са предали материалите на Асошиейтед Прес (AP). Активистите за правата на човека описват инструмента като „вид бюджетна програма за масово наблюдение” – лицензът струва $7500 на година, а някои отдели купуват един за няколко отдела, за да спестят пари.

Репортерите на AP установяват, че Fog е продала около 40 лиценза на две дузини правителствени агенции, чиито служители от своя страна са направили няколкостотин заявки за търсене в база данни от 250 милиона устройства.

Данните в базата на услугата са анонимизирани, но разследващите органи винаги имат възможност да анализират информацията и да пресъздадат „модела на живот” на дадено лице. Разработчикът на услугата предоставя архив на геолокация за всеки обект за последните 180 дни, въпреки че управляващият партньор на Fog Матю Бродерик признава, че технически е налична ретроспекция „за три години назад”.



Fog Reveal се използва от американските власти с различна степен на успех през последните години. Адвокатът на окръг Вашингтон (Арканзас) Кевин Меткалф признава, че е използвал системата при обстоятелства, когато при липса на заповед е било необходимо да се действа бързо, като например разследване на убийства или търсене на изчезнали деца.

„Мисля, че хората ще трябва да решат дали искаме цялата тази безплатна технология, дали искаме всички тези безплатни стоки, дали искаме всички тези селфита. Но не можем да ги използваме и в същото време да казваме: „Аз съм частно лице и не можете да гледате всичко това”, коментира Меткалф.

Коментари по темата: „Система за масово следене използва рекламни идентификатори”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Какво друго да очакваш от китайци?!

Коментар