САЩ шпионирали електронно още от 1952 г.

Кибершпионажът е занимание на американските служби още от 50-те години на миналия век

Кибершпионажът е занимание на американските служби още от 50-те години на миналия век

Агенцията за национална сигурност (NSA, AНБ) на САЩ се занимава с електронен шпионаж на чужди политици и подслушва комуникациите в други страни още от 1952 г., твърди журналистът Джеймс Бамфорд от Ройтерс, позовавайки се бивши служители на службите.

Началото на глобалното подслушване по целия свят започва при президента Хари Труман, който през 50-те години на миналия век обещава да разкаже на руския народ истината за неговото правителство. Инициативата носела името „Кампания на истината”, а „голямата лъжа” на съветската власт била разкрита с помощта на взлом и подслушване на комуникациите.

С приключване на Студената война в центъра на вниманието на САЩ попадат други страни. Според американски журналисти и бивши служители на специалните служби, САЩ водят кибервойна срещу целия свят. Последните цели са били кандидат-президентите на Мексико, потребителите на интернет в Сирия и ядрената програма на Иран.

Позовавайки се на скандално известния бивш агент Едуард Сноудън, журналистът Джеймс Бамфорд твърди, че в момента АНБ развива едновременно две глобални инициативи. Първата от тях се нарича TreasureMap и цели създаване на интерактивна карта в реално време на всички устройства в света, свързани към интернет. Втората инициатива носи името Turbine и има за задача внедряване на злонамерен софтуер в компютрите по целия свят за шпионаж и провеждане на кибератаки.

Бамфорд разкрива също, че АНБ и ЦРУ имат дъщерна компания Special Collection Service, която се занимава с кибершпионаж. Нейни филиали, оборудвани с необходимата техника, са разположение във всички посолства на САЩ по света.

Според журналиста, управлението на киберслужбата се извършва от Форд Мийд, щата Мериленд, където се намира централата на АНБ. В процес на строителство в момента е отделна централа на Special Collection Service на стойност $3,2 милиарда, която ще бъде оборудвана с гигански суперкомпютър, заемащ площ от 55 хиляди квадратни метра и с консумация 60 мегавата. Надеждите са тази изчислителна машина да изведе кибершпионажа на САЩ на следващо ниво.

Коментар