Искат блокиране на торентите на ниво ОС

Разработчиците на операционни системи да бъдат заставени чрез закон да се борят срещу разпространението на пиратско съдържание, предлага доклад на шведските организации Black Market Watch и Global Initiative Against Transnational Organized Crime, за който съобщава Torrentfreak.com.

Според авторите на идеята, компании като Microsoft, Apple и Google могат да помогнат съществено в борбата с пиратството, като интегрират технологии за защита от разпространение и възпроизвеждане на пиратско съдържание в своите операционни системи за персонални компютри, смартфони, таблети, геймърски конзоли и други цифрови устройства.

Наличието на подобни механизми в операционните системи ще направи безполезни торентите, той като потребителите ще бъдат възпрепятствани да свалят нелегално съдържание още на ниво операционна система, се посочва в доклада. Блокирането на пиратското съдържание на ниво ОС може да действа ефективно, ако разработчиците бъдат принудени да направят това от правителствата, т.е. при въвеждане на съответните регулации.

В доклада се посочва операционната система Windows 10, която според специалистите позволява блокиране на пиратско съдържание с помощта на автоматична проверка на инсталираните приложения на базата на облачни данни – по същия начин антивирусите определят неизвестните заплахи. За това се говори още от август 2015 г., когато Microsoft добави в споразумението с потребителите условие, че компанията може да инсталира обновления, целта на които е да възпрепятстват възможността за участие в пиратски игри.

Microsoft опроверга подобни предположения, като поясни, че промените в споразумението имат съвършено друг характер. Нито един потребител досега не се е натъкнал на коментираната способност на нейната нова операционна система да блокира пиратски софтуер.

Авторите на доклада признават, че Швеция няма достатъчно влияние на световния пазар за софтуер, за да наложи подобна инициатива. Въпреки това повдигнатият въпрос може да доведе до последващи действия, например да заинтересува органите на ниво ЕС, притежателите на авторски права и международни организации, които се занимават с въпросите на пиратството.

Коментари по темата: „Искат блокиране на торентите на ниво ОС”

добавете коментар...

  1. грамист

    @Pavel, има още доста до почетеш за що е туй ОС и има ли почва у нас. И за правата на гнутата 😀

    ГНУ/Линукс, *БСД…вика му се право на избор и е хубаво да го има заради имено такива идиотщини. Дори и пряко да не ползват повечето потребители нещо различно от Уиндоус на десктопа/лаптопа, на 99% който има рутер(пък повечето вече имат) той е базиран на нещо с отворен код.
    Реално, ако им позволят, циреите ще искат за всяко слушане на песен, гледане на минута от филм и т.н. да им се плаща по 10 евро. Въпроса е какво им даваме ние и да гласуваме с портфейлите, че този вид пиявици от друго не разбират. Реалната цена на повечето продукти на старата развлекателна индустрия(музика, филми) е най-много на 1/3 от туй, което те се опитват да ти вземат.

  2. :о)

    Поредното бла-бла 🙂
    Формата и начинът може да се изменят, но свободният достъп никога.

  3. Pavel

    Ubuntu, не е компания, а продукт. Фирмата се казва canonical. Ядрото (което се казва kernel) се разработва предимно от Google, макар и под правата на GNU. Следователно дори и такива дебилизми, са на практика възможни. (казвам го, само и единствено с уговорката, че все пак има доволно количество потребители които биха могли да компилират собствен kernel)
    Единственият логичен метод за забрана на торент връзката, е на ниво DNS. За който не е нужно намеса в крайния продукт – операционна система.
    (но на практика и този метод е не приложим, защото P2P връзката се използва във всички парични транзакции) 🙂

  4. sergata

    xaxaxa

  5. Аркан

    А защо тея не поискат Microsoft да прекрати шпионирането чрез Windows?

  6. Blah

    Чета статията и се кръстя – защо технологията за разпространение на съдържание (BitTorrent) се приравнява на пиратство? Че нали има компании, които я използват за разпространение (безплатно!) на своите продукти – вижте например Ubuntu.
    И как ще се разбере, дали съдържанието, което се разпространява, е пиратско? Ще праща данни към сървърите ли? 🙂

  7. дървоеб

    Супер. Реципрочната мярка би била потребителите да поискат от производителите на хардуер, забрана да се инсталират операциони системи, които са податливи на вируси и служат за шпионаж. В доклада/искът ще се посочва операционната система Windows 10, която е всеизвестна в с пробойните си.

  8. georgio

    това няма как да стане… явно въпросните дупетати бъкел не разбират от Оп. системи .. програма спокойно може да скрие съдържанието от ОС, да се свърже където и както си поиска и т.н. винаги има начин за заобикаляне. да мислят други начини за приходи! А, и както казаха вече коментиращите, има филми с рекордни приходи, въпреки торентите. Не може всеки филм да е блокбъстър.

  9. George

    Щом смяташ winrar за задължителна значи още си назад. 7zip е на светлинни години,безплатен и отваря и линукс архиви. По темата- като платените OS започнат да ограничават безплатните ще станат по популярни а тях никой неможе да ги ограничи. Те са отворен код и няма шанс да забранят каквото и да било.

  10. (c:

    Ех, за пореден път тая тема 😀

    Мисля, че миналата година бяха правили проучване. Оказва се, че над 60% от пиратството в световен мащаб е не защото хората не искат да плащат, а защото не им се дава достъп до съдържанието, пък дори и платено. Торентите често се оказват единственият източник.

    Прост пример – колко от сериалите са достъпни в България? Добре, че се появиха поточните музикални услуги, защото и с музиката беше същата простотия.

    А, относно Windows съм убеден, че хората ще спрат да го крадат, когато MS бъдат глобени подобаващо (примерно $2-3 трилиона) за монополизъм, нелоялни търговски практики и сключване на неизгодни договори с държави* посредством раздаване на подкупи. А, съответните виновници за цялата простотия бъдат хвърлени в затвора, където им е мястото.

    * Нашата държава годишно плаща “лицензи за нуждите на държавната администрация” на стойност стократно надвишаваща реалните нужди.

    Дори няма да навлизам в темата, че нашата администрация няма нужда дори от 1 продукт на алчните лайномети от Редмънд.

  11. Фрее Лицемер

    Повече от 15 години работя в тая сфера – поддържал съм компютри на различни фирми, адвокати, лекари, архитекти, домашни и навсякъде масово се ползват кракнати програми! Съгласен съм за лицемерието – на “малкия” човечец дето има пари за телефон за 300 лв, но няма пари за Уиндос който струва 200 лв! WinRAR който е “задължителен” за всеки в България струва 70.44 лв. с ДДС – досега нямам случай някой да си го е купил! На приказки не вярвам – практиката ми показва, че хората едно приказват, но 99% действат егоистично без значение дали са бедни или богати!

  12. всещенна война

    Алчноста и лицемерието е враг №1 на човечеството. Всеки нормален би искал да ползва оригинален продукт. Но като наяма средства, и няма начин как да ги придобие по легален начин какво да прави. Държавите за това ги има, поне близо равното разбределяне на ресурсите, а не за силните и заможните да стават все по силни и заможни и а слабите все по слаби и бедни. Някои човекоподби роби може и да си живият като животни само с хранене и размножаване на повечето биха загинали в битка за достоинство отколкото за жалък безценен живот. И това си заслужава уважение без значение как го тълкуват другите

  13. Saevar

    аз лично правя дарения на ОС-и които ползвам както и някои програми които ползвам постоянно като firefox, thunderbird, VLC, noScript, FlashGot и други…,

  14. Костадин

    до Фрее Лицемер:

    Виж сега отворения код е за всички,а не както ти го делиш на професионален->платен и любителски->не платен,платените програми нямат нищо общо с отворения код.Ако искаш платен линукс минавай към Apple и си готов, имаш unix ядро и си плащаш за apps.Както сам каза има много неизпипани проекти,но това не е задължително нещо лошо.Много от проектите са написани от ентусясти(ученици или студенти),който тепърва се учат и това е важно за тях за да се усавършенстват.А отностно въпроса ти с какво помагаме на общноста не съм сигорен как точно отговоря от една страна заклеимяваш обикновените потребители че пишели “полуфабрикати”,a от друга че ако не пишели код били само “използвачи”.Аз лично пиша много рядко и то основно ако ми трябва нещо специфично,иначе подпомагам с дарения разработчици, предимно на софтуер за астрономия защото ми е хоби.

  15. Киро

    Мисля, че първо трябва да се захванат и да напишат нещо против криптовирусите на ниво ОС, а чак тогава да се гледат торентите, защото така ще се намали не само пиратството, но и престъпниците-изнудвачи, които печелят от този хазарт.

  16. Фрее Лицемер

    До Костадин

    Напълно съм съгласен, но фактите остават – за 90% от лайкаджиите под такива новини тези неща са без значение! За тях е важна авантата, а не принципа! Те не споделят нещо написано от тях, а чужд труд, не дават и стотинка под формата на дотации и хал-хабер си нямат как работи отворения код! Можеш да посетиш страницата на Линукс Минт и да видиш как българина подкрепя най-масовата дистрибуция! У нас пиратството даже не е необходимост – това е манталитет! Относно писането за удоволствие – то си остава такова и няма нищо общо с професиаоналното програмиране! Затова Линукс е фрашкан с разни половинчати програмчета, изоставени проекти и друг полуфабрикат! Там където е силен – сървърната част работи здрав бизнес и финансиране – нали не мислиш, че Линус Торвалд пише ядрото в свободното си време?! Ти например как помагаш?

  17. Костадин

    до Фрее Лицемер

    ти май и идея си нямаш за какво говориш.Отворения код е точно за това да се ползва от всеки, това е основата. Всеки който разбира и има жалание може да се вклучи в разработката.Другите потребители при желание могат да помогнат с дарения на разработчици ако са доволни от някоя програма, но никой не е задължен да плаща за да ползва нещо.Има много програмисти който пишат код не за пари, а за удовоствие,но това трудно се разбира от някой хора, който само се чудят как да напишат някой app и да направят “Многото Кинти”

  18. Фрее Лицемер

    Е, драги ми пиратстващи – при всяка такава новина запявате все същата песен – Линукс, та Линукс! И защо отдавна не сте преминали на Линукс? Защо отдавна не сте споделили ВАШИТЕ СОБСТВЕНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ И РАЗРАБОТКИ с общността? Или разбирате опън сорса и споделянето само като аванта и споделяне на чуждото! Защо само софтуера да е безплатен – по-важно е храната, водата и електричеството да са безплатни! Винаги може с личен пример да работите без пари, да споделяте вашата собственост с другите! Гиди лицемери!

  19. LUDLUD

    Явно всеки вече ще трябва да има по 2 компа. На единят Windows заради игрите и други глезотиики и друг с лиукс заради пиратството 😀

  20. Beyon

    Филмът “Аватар” има приходи от $2,788,000,000 въпреки торентите, така че айде по полека с алчността моля!

  21. Anonymous

    Ужас :/ ще трябва да уча приятелите ми да работят с линукс

Коментар