Татуировка измерва нивото на алкохол в кръвта

Миниатюрна платка и залепваща се татуировка позволяват лесно измерване на нивото на алкохол в ортанизма (снимка: ucsd.edu)

Миниатюрна платка и залепваща се татуировка позволяват лесно измерване на нивото на алкохол в ортанизма (снимка: ucsd.edu)

Временна татуировка може да определи количеството алкохол в кръвта на човека. Иновативната технология Wang Mercier е дело на учени от Калифорнийския университет, САЩ, и бе представена наскоро в научното списание ACS Sensors.

Wang Mercier носи фамилиите на своите създатели. Устройството се състои от татуировка, която се залепва на кожата на човека, и малка електронна платка. Когато потребителят иска да провери нивото на алкохол в кръвта си, просто активира устройството – то започва да генерира слаб ток и да отделя гел, който прониква в кожата.

При това въздействие, съответната област от кожата започва да се изпотява и устройството измерва количеството алкохол в потта на човека. Резултатът се изпраща към смартфона на потребителя.

Според учените, измерването на нивото на алкохола в потта не дава толкова точни резултати, колкото кръвната проба, но за сметка на това не изисква взимане на кръв. Разработчиците се надяват технологията да е от полза на хора, които често посещават заведения и искат да следят нивото на алкохола в организма си.

Коментар