Бъдещите коли ще пречат на пияните да шофират

Кола, която може да деактивира ключовете на нетрезвия си водач, изобщо не е далеч от реалността. Автомобилите на бъдещето могат да бъдат оборудвани със специални сензорни подложки, вградени в бутона за стартиране на двигателя или във волана. Те ще измерват дали водачът е пил алкохол или не.

Концепцията е проста: превозното средство няма да тръгне, ако устройството установи, че водачът има концентрация на алкохол в кръвта над 0,08 процента или повече, съобщава Discovery News.

Технологията зад подобно нововвъедение е малко по-сложна: „Измерването започва с насочване на инфрачервен лъч светлина към кожата на водача … Една част от светлината се отразява обратно… и се улавя от сензорната подложка. Тази светлина съдържа информация за уникалните химични свойства на кожата, включително концентрацията на алкохол в тялото”, обяснява доклад на DADSS – „Система за безопасност чрез засичане на алкохола у водача”, една от изследователските програми, финансираща технологията.

Американското министерство на транспорта наскоро демонстрира тази нова технология за предотвратяване на шофирането в нетрезво състояние.

Друга, конкурентна система, която е в процес на разработване в момента, улавя дъха на водача и анализира парите за алкохолно съдържание. Технологията също се финансира от DADSS.

Автомобилните производители очакват, че поне една от тези две технологии – а най-добре и двете – ще бъде готова за вграждане в автомобилите до 2020 г.

Коментар