SSD грешат често при интензивен запис

Неотстранимите грешки при SSD не са нещо крайно необичайно, показва статистиката от центровете за данни на Facebook

Неотстранимите грешки при SSD не са нещо крайно необичайно, показва статистиката от центровете за данни на Facebook

Стабилността на твърдотелните дискове (SSD) зависи от температурата в по-голяма степен, отколкото на класическите твърди дискове (HDD), сочи проучване на Facebook и университета Carnegie-Mellon. При висока температура се наблюдава ръст в броя на грешките и забавяне на скоростта на работа.

SSD консумират достатъчно много енергия – от 8 до 14,5 вата и колкото по-голямо е нивото на енерго-потребление, толкова повече са грешките. Освен това броят на сривовете нараства при висока интензивност на операциите за запис. За някои задачи с интензивен запис е по-разумно да се използват твърди дискове, съветват експертите.

Неотстранимите грешки при SSD (които водят до загуба на данни) не са нещо крайно необичайно – те се срещат в до 32% от устройствата. Установено е, че ако даден SSD прояви една грешка, то почти сигурно (99,8%) в продължение на седмица ще възникне и втора грешка.

Вероятността от сривове се повишава при интензивни записи на големи масиви от данни. Авторите на изследването посочват, че при запис на малки обеми данни на различни места, на контролера се налага да презаписва цели блокове, т.е. в крайна сметка се презаписват големи обеми данни.

Изследването се базира на статистика за работата на SSD в сървърите на Facebook, където този тип устройства се използват от доста време. Отчитани са само необратимите грешки и са игнорирани грешки, които контролерът може сам да коригира.

Коментар