Трафикът в мрежите разкрива човешкото поведение

Съвместно проучване на Ericsson и SENSEable City Lab, наречено „Подпис на Човечеството”, показва, че все по-големият трафик на данни през комуникационните мрежи позволява по-добро разбиране на човешкото поведение.

Сравнението на мрежовата употреба по света разкрива прилики и разлики в поведението на хората. Например, за жителите на Лондон ползването на мобилни устройства зависи много от това дали денят е работен или почивен. Когато празнуват, те си взимат отпуск  и от мобилната мрежа.

От друга страна, активността на мрежите в Ню Йорк и Хонконг не се променя толкова много. Това показва, че въпреки културните различия, Ню Йорк и Хонконг си приличат много повече, в сравнение с Лондон, що се отнася до мрежовата употреба.

По отношение на денонощния цикъл и ежедневните дейности, хората следват сходни модели и на трите места, като по този начин всъщност споделят един и същи ритъм, наречен пулс на планетата или подпис на човечеството.

Използваните в това изследване данни са събрани в периода 10 декември 2012 – 8 февруари 2013 от мобилните мрежи на Лондон, Ню Йорк и Хонконг. То показва къде и кога хората са ползвали мрежите за обаждания, трафик на данни и текстови съобщения.

Коментар