Система на IBM имитира човешки мозък

Ръководителят на проекта Дхармендра Модха подчертава, че учените е трябвало да създават напълно нов модел на програмиране

Ръководителят на проекта Дхармендра Модха подчертава, че учените е трябвало да създават напълно нов модел на програмиране

Учени от IBM разработиха екосистема, която позволява създаване на програми за т.нар. когнитивни чипове, изградени по подобие на човешкия мозък.

Екосистемата се състои от симулатор, невронен модел, модел за програмиране, библиотека и лаборатория, като поддържа всички аспекти на програмирането, вкл. дизайн, разработка, диагностика и внедряване.

Новата система е част от проекта SyNAPSE, стартирал през 2008 г. с поддръжката на Агенцията за перспективни разработки за отбраната (DARPA). Досега в проекта са инвестирани $53 млн.

През 2011 г. изследователи от IBM съобщиха, че са успели да създадат прототип на чип, работещ по подобие на мозъка. Става въпрос за обикновена полупроводникова схема, проектирана по 45-нанометрова технология, електрическите сигнали в която се предават на биологичен принцип. В самия чип обаче няма билогична тъкан.

Ядрото на всеки чип съдържа 256 неврона (подобия на нервни клетки), 262144 синапса (съединения между невроните) и 65536 обучаващи синапса. С използване на съответни програмни алгоритми, електрическата схема позволява на инженерите да пресъздадат клетките на човешкия мозък и да научат изчислителната система на примитивни възприятия, познания и реакции.

За да използват изобретението, учените е трябвало да създадат нов модел за програмиране. На практика, IBM е разработила напълно нова архитектура, споделя пред Форбс ръководителят на проекта Дхармендра Модха. Досегашните програмни езици са били напълно неприложими, поради което учените от компанията са създали нов модел на програмиране.

В основата на модела стоят блокове от невросинаптични ядра, които отговарят за различни функции. Така например, един от блоковете отговаря за възприемането на звука. Като го използват в комбинация с други блокове, разработчиците могат да създават различни приложения. Налична е библиотека от 150 различни блока.

Крайната цел на проекта е създаване на полупроводникова система, която съдържа 10 милиарда електронни неврона и 100 трилиона синапса, консумира не повече от 1 киловат енергия и се помества в обем от два кубически дециметра. Предполага се, че подобна система може да възприема и анализира огромен обем информация в режим на реално време и да намери приложени в сферата на анализа.

Коментар